5 razlogov zakaj je za mačko lažje skrbeti kot za psa

Skrb za psa je velika odgovornost. Brez dvoma je tudi skrb za mačko velika odgovornost in terja od vsakega vestnega mačjega starša vso njegovo pozornost, nego in tudi določeno znanje. Ljubitelji obeh živalskih vrst pa se bodo lahko strinjali, da kljub enaki ljubezni, predanosti in veselju, skrb za mačko vendarle pomeni nekoliko manjšo vsakodnevno obremenitev. Pa poglejmo utemeljitve:

Psi so večni triletniki v hiši. Zahtevajo toliko pozornosti, kot majhni otroci. Ves čas si želijo interakcije z lastnikom, potrebujejo več fizične aktivnosti in vsaj tri redne dnevne sprehode. Mačke so veliko bolj samozadostne, so kot nekakšni odgovorni mladostniki, ki vas bodo za pozornost prosili izključno takrat, ko nekaj zares potrebujejo.

1. Hranjenje mačke

Seveda obstajajo posamezne mačke, ki želijo prigrizniti vse kar imate in vas vztrajno prosjačijo za hrano. Prav tako, kot obstajajo določeni psi, ki nikoli ne prosjačijo in mirno ležijo v kotu med vašimi obroki. Pa vendar večina mačk nima želje po »vmesnih« obrokih in izmikanju dnevnih specialitet z vašega krožnika.  Običajno so mačke zadovoljne s svojimi obroki, preko dneva pa sicer mirno dremljejo na kakšni okenski polici in vas opazujejo.

2. Potovanja

Potovanja so za lastnike mačk veliko bolj preprosta. Celodnevni izleti ponavadi sploh niso problem, saj morate poskrbeti le za čisto stranišče, hrano in vodo, da bo mačka brez težav počakala doma. Lastniki psov pa vedo, da že odsotnost z doma za več kot šest do osem ur ni tako preprosta, saj njihov štirinožni prijatelj potrebuje sprehod, priložnost za opravljanje potrebe in brez dvoma tudi družbo. Obvezno je potrebno poskrbeti za varstvo, pomoč pasjega sprehajalca ali pa se odpraviti na izlet kar skupaj s psom.

3. Dnevi, ko se vam ne ljubi nikamor

Mačka se vam bo z veseljem občasno pridružila pri poležavanju na domačem kavču in bo zadovoljna že z obrokom hrane in krajšo igro. Pes pač ne bo tako zelo potrpežljiv in bo od vas zahteval pozornost, igro, sprehode in bo večkrat prekinil vaše lenobne namene.

4. Praznični dnevi

Dnevi, ki bi jih morda želeli preživeti z družino, v krogu prijateljev in znancev, ko bi radi obiskali bližnji ognjemet ali si ogledali predstavo v gledališču: z mačko, ni problema. S psom, tudi ne, vendar z nekaj dobre organizacije: obvezno sprehod, njemu posvečena igra, zagotovljena družba ali varstvo. V času bučnih zabav, petard in ognjemetov so lahko psi veliko bolj prestrašeni in zato še bolj potrebujejo vašo prisotnost ter vašo neposredno bližino kot večina mačk.

5. Obiskovalci

Hišni zvonec. Mačke se ne odzivajo na hišni zvonec. Zvonci so tako dolgočasni. Hm, morda res, vendar pa večina psov ne misli tako! Medtem, ko se boste z mačko v hiši zlahka pretvarjali, da vas ni doma, vas bo večina psov pred nepovabljenimi obiski jasno in glasno izdala.

Seveda je med bralci gotovo tudi veliko zapriseženih ljubiteljev psov in predanih pasjih staršev, ki bodo v en glas povedali, da so psi seveda vredni vsega dodatnega truda. Zato pasjeljubci, nikar ne skrbite – ne trdimo, da so mačke boljše od psov.  Vsaka živalska vrsta ima svoje specifične lastnosti, svoje potrebe in svoje prikupne vrline. Bodimo pa kljub vsemu pošteni, vsaj kar se tiče kategorije »preprostost uporabe«, da so tokrat mačke nesporno zmagovalke!

Maja Kalaš

mucek-narocnina-1

1 Komentar

  1. Zdravo,
    ne morem se strinjati z zadnjo točko in zvoncem. Že prejšnji maček je reagiral na zvonec, mogoče še prej, če je slišal znane korake proti vhodnim vratom, moj sedanji maček pa se zvonca boji. Tudi po zamenjavi bivališča in s tem zvonca se ni spremenilo. Načeloma je zato pri nas pravilo, da obiski pokličejo, ko so pri vratih. Z ostalimi točkami pa se kar strinjam.

Comments are closed.