5 preprostih korakov, kako spoprijateljiti mačko in psa

Star pregovor pravi, da ljudje, ki so si kot pes in mačka, niso ravno dobri prijatelji in so si večino časa v laseh. Seveda pa si vsak dober lastnik želi, da bi se mačka in pes razumela. Ker je ta naloga znana kot včasih zahtevna, vam predstavljamo 5 preprostih korakov, kako spoprijateljiti mačko in psa.

Star pregovor pravi, da ljudje, ki so si kot pes in mačka, niso ravno dobri prijatelji in so si večino časa v laseh. Seveda pa si vsak dober lastnik želi, da bi se mačka in pes razumela.

Vendar ob tem je treba opozoriti, da ima vsaka žival svojo osebnost, ki vpliva na uspešnost ustvarjanja dobrega odnosa mačke in psa. Prav tako vpliva na to tudi starost obeh, predhodna vzgoja, njune pretekle izkušnje in okolje, v katerem pes in mačka živita.

Socializacija psa ali mačke in ocenitev karakterja

Preden se odločimo za posvojitev psa ali mačke, se je treba dobro pozanimati o socializaciji v času, ko je bil oz. bila še mladiček. V kolikor je bil mladiček v mladosti premalo deležen socializacije z ostalimi živalmi, se lahko zgodi, da se ob prihodu novega družinskega člana na štirih tačkah začne vesti ali agresivno ali pa ga je tako strah, da noče priti niti blizu le temu. V tem primeru je pomembno poklicati veterinarja, ki vam bo dal napotke, kako ravnati.

Priporočljivo je, da, preden vzamete še enega hišnega ljubljenčka, ocenite karakter svojega hišnega ljubljenčka in na podlagi le tega, najdete njemu in vam primernega. Lahko tudi, v kolikor imate to možnost, odidete na ogled s svojim nadobudnežem, ki vam bo morda pomagal pri odločitvi, katerega izbrati.

Priprava prostora za seznanitev

Pomembno je, da izbrani prostor za seznanitev, prej dobro pripravimo. Priporočljivo je, da v prostoru omogočimo mački prostor, kamor se bo lahko skrila, če se bo počutila ogroženo. Prav tako naj ima v prostoru ali kakšne lesene predmete ali še bolje mačje drevo, kjer bo lahko praskala. Prav tako moramo v prostoru poskrbeti, da ima tudi kuža svojo posteljo, kamor se bo lahko zatekel, če bo imel dovolj seznanjenja. Pri obeh pa je ključno tudi to, da imata oba v prostoru vsak svojo vodo in hrano.

Predhodno spoznavanje vonja

Preden psa in mačko spoznamo en z drugim, je priporočljivo, da ju predhodno spoznamo z vonjem en drugega. Za to lahko uporabimo odejo ali morda kakšno njuno igračo, ki jo redno uporablja oziroma se redno igra z njo. S tem obe živali navadimo na vonj, ki zanju postane domač in kljub tuji živali kasneje ima le ta vsaj nekaj domačega.

Prijetno okolje ob seznanitvi

Pomembno je, da v času seznanitve psa in mačke poskrbimo in izločimo vse stresne dejavnike, ki bi morda lahko vplivali na samo uspešnost le tega. Prav tako bosta mačka in pes potrebovala nekaj časa zase, ko se prvič vidita, da se navadita novega okolja z novim ljubljenčkom. Seveda so odzivi posameznega ljubljenčka odvisni od vsakega posebej, morda bo kuža izredno igriv, mačka pa se bo ob tem čutila ogroženost, lahko pa se bosta zgolj in samo ovohavala. Ne glede, kako se odzoveta en na drugega, pa ju ne silite in ju raje pustite, da se odzivata vsak na svoj način.

Preprečitev grobega vedenja obeh

Za dober odnos in prijazno sobivanje obeh je v prvih dneh skupaj pomembno, da preprečimo negativno in grobo vedenje obeh, če se le to pojavi. S tem mislimo na praskanje, grizenje, udarce s tačko in podobno. Ob tem je pa seveda treba zagotoviti obema dovolj pozornosti, crkljanja, božanja in prigrizke za oba, saj se bosta s tem naučila sobivati z en drugim in sčasoma bosta mogoče celo postala prijatelja.

Če si želite podrobno ogledati korake in dodatne nasvete k uspešni seznanitvi psa in mačke, pa si oglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf

VIR: