Znaki mačje demence

Žal, čas še prehitro teče in s tem tudi življenje. Tako kot ljudje, se starajo tudi mački. Ko mačka vstopi v starostno obdobje svojega življenja, lahko opazite spremembe v vedenju, navadah in obnašanju, ki vam lahko prinesejo skrbi. Veliko ljudi se sprašuje, če mački lahko dobijo bolezen, podobno Alzheimerjevi bolezni. Mački lahko razvijejo demenco – ni nenavadno torej, če mački začnejo kazati znake demence v svojih zlatih letih življenja.

Čudni zvoki

Vsak maček ima svojo raven in navade oglašanja. Nekateri pogosto mački glasno mijavkajo, drugi le nežno predejo, nekateri so vedno čisto tiho, nekateri od sebe oddajajo zvoke le, ko se igrajo ali ko so razburjeni in prestrašeni. Eden izmed znakov, ki jih je moč opaziti v času demence, je glasnejše mijavkanje. Ko se maček začne tako vesti, pomeni, da je zmeden in da se ne zaveda povsem svoje okolice. Tako obnašanje je bolj pogosto ponoči. Tako oglašanje pa lahko naznanja tudi bolečino zaradi artritisa ali poškodb.

Opravljanje male in velike potrebe zunaj mačjega stranišča

Zmedenost, ki pride z demenco, lahko povzroči tudi, da mačka pozabi svojo dolgoletno navado in znanje, kje se opravlja malo in veliko potrebo. Mački so izjemno čiste živali, saj jim je lastna higiena zelo pomembna in to vključuje tudi opravljanje potrebe. Če mačka nenadoma začne lulati in kakati zunaj svojega mačjega stranišča, je to lahko znak za mnoge motnje.

Pomanjkanje nege

Kot omenjeno, mački naravnost obožujejo nego svojega telesa, saj jim je higiena na prvem mestu. Rade se negujejo in čistijo. To je njihova primarna naloga dneva in če je ne opravljajo več dobro, je to znak, da se ne počuti dobro. Mački v demenci se lahko prenehajo negovati in čistiti svoj kožušček.

Povečana nemirnost, še posebej ponoči

Mački so naravno nočne živali, kar že dobro vemo. Če pa se mačka ponoči obnaša bolj anksiozno kot običajno, je to lahko znak demence. Mački v demenci namreč postanejo dezorientirani. Postanejo zmedeni, ko človeški prijatelji odidejo spat in pogosto občutijo osamljenost. Včasih mački pomešajo dan in noč.

Spijo še več, kot običajno

Vemo, da se to zdi nemogoče – da bi spali še več kot običajno, a je povsem možno. Če maček spi še več časa kot ponavadi in se ne zbudi niti za čas hranjenja ali da bi vas pozdravil, ko odidete od doma ali pridete iz službe, je to znak demence.

So muhaste volje

Seveda, mački so lahko zelo temperamentni in muhasti. Včasih vam lahko zamerijo za malenkosti, takoj, ko nekaj ni tako, kot so si zamislili. Vendar to se običajno zgodi le občasno, če pa je maček take slabe volje neprestano, je to znak demence. Morda vas je prenehal pozdravljati ali se obnašati, kot ste pričakovali. Možno je, da vas ali vaših družinskih članov ne prepozna več. Lahko se zgodi, da se počuti stresno, čeprav so pogoji doma enaki kot vedno.

Zmanjšan apetit

Maček, ki se sooča z demenco, lahko pozabi jesti. To, da maček ne je dovolj, je lahko znak tudi drugih (bolezenskih) težav, zato je nujen obisk veterinarja.

Izguba orientacije

Mačka se lahko počuti zmedeno, ker se ji poslabša čut za orientacijo, tudi v lastnem domu. Lahko jo opazite, da tava, jo vidite, da se počuti izgubljeno ali težko najde svoje stranišče in hrano.

Če opazite vedenjske spremembe, jih opazujte, a nikar sprememb in težav najprej ne pripisujte demenci, temveč jih raziščite. Navedene spremembe oz. težave so vedno lahko tudi znak zdravstvenega obolenja, zato je simptome nujno preveriti skupaj z veterinarjem.

Če ugotovite, da je vaša mačka res v obdboju demence, ji seveda lahko pomagate. Čimbolj se držite rutine, kot je je vajena. Vztrajajte pri telesni aktivnosti, saj to – tako kot pri človeku – krepi telo in duha in ohranja tudi zdravo možgansko delovanje. Če imate še mlado mačko, pa naj ima življenje, ki je čimbolj aktivno in zabavno, naj se prehranjuje zdravo in naj čuti, da je ljubljena. Tako bo lažje doživela starost, saj bo bolj bistra in v kondiciji tudi na stara leta.

Katarina Robnik

Viri:
www.thesprucepets.com
vethelpdirect.com
www.petcarerx.com