Znaki depresije pri mački

Ali ste vedeli, da so lahko tudi mačke depresivne? Večina lastnikov sploh ne ve, da je njihova mačka depresivna, saj nismo pozorni na znake. Če pa le te poznamo, lahko depresijo zaznamo. A brez skrbi, depresija je lahko zgolj kratkotrajna. Če znake opažate dlje časa, pa se je priporočljivo posvetovati z veterinarjem. Preverite, kakšni pravzaprav so znaki depresije pri mački.

Najpogostejši znaki depresije pri mački

 • Spremembe v oglašanju: mačka lahko začne več ali manj mijavkati. Žalostno oglašanje je po navadi nizkega tona, kot nekakšno javkanje. Glasnejše mačke postanejo
  nenavadno tiho, tihe mačke pa glasne.
 • Govorica mačjega telesa: če so ušesa nagnjena nazaj in rep stisnjen navzdol, je lahko to znak, da je vaša mačka nesrečna. Tudi če mačka prede, je to lahko zato, da sama sebe pomiri.
 • Strah in popadljivost: če opazite, da se obnašanje mačke spremeni v pretirano agresivno, prestrašeno in vzhičeno, je lahko to znak depresije.
 • Spremembe v obnašanju: lahko se zgodi, da mačke izgubijo interes za igro in druge
  aktivnosti, ki so ga drugače veselile. Postanejo lahko prestrašene, še posebno pred tujci,
  in se skrivajo. Tudi če nehajo skrbeti za svojo dlako in izpuščajo dnevna čiščenja, je to
  lahko znak, da je nekaj narobe.
 • Spanje: Mačke lahko še več spijo, če so žalostne ali depresivne. Zamenjajo lahko tudi
  svoj najljubši kotiček za počitek.
 • Prehranjevanje: Lahko opazite spremembe v prehranjevanju, torej da mačka manj jé, ali pa sploh ne. Vzrok za to pa je lahko tudi drugje, tako da se v primeru težav posvetujte z veterinarjem.
 • Spremembe pri opravljanju potrebe: lahko se zgodi, da mačka začne urinirati drugje in ne v svojem mačjem stranišču. Težave z uriniranjem so lahko tudi znak za težave s sečili.
 • Drgnjenje: Mačka se lahko v primeru stresne situacije več drgne ob stvari in osebe, da
  sprosti stres in označi svoj teritorij.

 

 

Vzroki depresije

Vzrokov depresije pri mačkah je lahko več. So zelo čuteča bitja in ob izgubi ljubljene osebe ali živali žalujejo. Pustiti jih moramo čas in jim nameniti dodatno pozornost. Če se stanje ne izboljšuje, se morate posvetovati z veterinarjem. V primeru, da maček izgubi svojega mačjega prijatelja, bi mu lahko pomagalo, če bi spoznal novega. Pazite le, da novega mačjega prijatelja ne pripeljete v dom prehitro.

Vzrok za žalost je lahko tudi bolezen, bolečina, okužba ali poškodba. V primeru, da sumite na kaj od tega, se posvetujte z veterinarjem. Če maček že ima diagnozo in je depresiven, pa mu stojte ob strani in upoštevajte veterinarjeva priporočila.

 

P.L.

 

VIRI:
www.thesprucepets.com