Znaki brejosti pri mački

Vsako leto spomladi naraste število mačjih legel. Sploh, če imate nesterilizirano zunanjo mačko je velika verjetnost, da bo vsaj enkrat v življenju breja. Težava nastane, ker je ogromno mačjih legel neželenih in zato bremenijo že tako polna zavetišča. Na nas, lastnikih mačk je, da poskrbimo, da do takih legel ne pride.

Če pa se je že zgodilo, da je mačka breja, je pomembno, da ustrezno poskrbimo zanjo in za mladiče. Sploh na začetku pa brejost ni tako očitna. Kateri so torej znaki brejosti, na katere moramo biti pozorni?

breja mačka

Znaki brejosti

Kakor pri ljudeh, lahko tudi mačke izkusijo jutranjo slabost. Seveda ni nujna, je pa dokaj pogosta. Če se torej vaša mačka naenkrat slabo počuti ali celo bruha, je to lahko znak brejosti.

Drugi znak, ki se pojavi dokaj zgodaj, je potemnitev bradavic. Do tega pride približno tri tedne po spočetju. Včasih lahko iz bradavic kaplja tudi nekaj mleka, a je to ponavadi kasnejši pojav.

Pride lahko tudi do povečanega apetita in zmanjšane količine energije. Mačka bo želela več jesti, hkrati pa se bo veliko manj gibala in več spala.

Okoli 30 dni po spočetju mačka začne pridobivati okrogel trebuh. Nekateri pravijo, da jih je spominjal na nekakšno oteklino. Čeprav mnogo ljudi misli, da je to seveda zelo očiten znak, ni nujno tako. Sploh pri mačkah, ki imajo prekomerno težo, lastniki dostikrat sploh ne opazijo, da so breje.

Približno 2 tedna pred porodom pa mačka začne „gnezditi“. To izgleda tako, da kosmatinka izbere nek prostor (ponavadi je to miren in tih prostor, kjer se mačka počuti varno), kjer ureja odeje in blazine. Prav tako je lahko opaziti spremembe v vedenju, npr. da je mačka bolj ljubeča, umirjena in bolj pogosto prede. Po drugi strani pa ravno v tem obdobju lahko postane bolj ostra in napadalna do drugih živali.

Obisk veterinarja

Brejosti pri mački z gotovostjo ne more potrditi noben drug, kakor veterinar. Ali je mačka breja je možno preveriti na dva načina; z ultrazvokom ali rentgenom.

Ultrazvok pokaže mladiče približno 3 tedne po spočetju, a je z njim težko točno videti, koliko mladičev kosmatinka potrebuje.

Po drugi strani je možno bolj točno število mladičev oceniti z rentgenom, a so tam mladiči vidni komaj 40-45 dni po spočetju.

breja mačka na ultrazvoku

Kaj narediti, če je mačka breja?

Vsekakor je v prvi vrsti potrebno obiskati veterinarja, ki bo brejost potrdil in vam dal tudi nadaljnja navodila. Mačka bo lahko potrebovala drugačno prehrano ali kakšne dodatke. Prav tako ji morate omogočiti varen in čist prostor, kjer bo lahko kotila.

Pomembno je tudi, da mladičem poiščete dobre domove, kjer jim bo zagotovljena potrebna oskrba. Smiselno je tudi, da vsi bodoči lastniki svoje mladiče sterilizirajo/kastrirajo in tako preprečijo nastanek nadaljnjih legel.

Preprečevanje brejosti

Neželena legla najlažje preprečite tako, da svojo mačko sterilizirate. Če tega ne storite, je druga opcija, da imate izključno notranjo mačko in, da doma nimate mačjih samcev.

Ko je mačka že breja se lahko nosečnost prekine (se naredi „splav“), a je poseg lahko precej nevaren in za mačko izjemno stresen.

Prav je, da za mačko že vnaprej preventivno poskrbimo. Če pa že pride do brejosti pa poskrbite, da bo vaša mačka dobila vse, kar potrebuje ter, da bodo njeni mladiči dobili najboljše lastnike, kar lahko.

Veronika Sivka

Viri

www.care.com

www.thesprucepets.com

www.purelypetsinsurance.co.uk