Zimsko spanje mačke

Zimsko spanje ali z drugo besedo hibernacija je neaktivnost nekaterih živali zaradi pomanjkanja virov hrane v času zime. Zimski čas veliki večini mačk ne ustreza in njihova aktivnost se v tem času zmanjša. Ob tem se mnogi lastniki sprašujejo, ali je možno tudi zimsko spanje mačke.

Kaj je zimsko spanje?

Zimsko spanje ali hibernacija je stanje neaktivnosti živali, ki jih sproža zimsko pomanjkanje hrane v naravi. S hibernacijo živali se tej zniža telesna temperatura, umiri srčni utrip in upočasni presnova, vse z namenom zmanjšanja porabe energije v času pomanjkanja hrane. V skupino živali, ki pozimi hibernirajo, uvrščamo srednje velike živali, kot so na primer netopirji, ježi, nekateri glodalci in nam najbolj znani medvedi.

Zimsko spanje mačke – ali je sploh mogoče?

Mačke v zimskem času postanejo manj aktivne. Ob tem se lastniki sprašujejo, ali je možno zimsko spanje mačke ali ne. Kljub temu da so zimski dnevi kratki in mrzli, mačke ne hibernirajo. Lahko pa opazimo, da se njihova raven energije in želja po gibanju lahko zmanjša.

Vsekakor pa mačke kljub mrzlim in kratkim dnevom potrebujejo gibanje in igro. Večina mačk živi na temperaturi 22 do 25°C. To pomeni, da je njihov življenjski prostor z izjemo kratkih izhodov ven in količina prejete ter zaužite hrane enaka kot pri ostalih letnih časih. Iz tega razloga tudi mačke ne občutijo zime kot obdobje pomanjkanja hrane in s tem tudi nimajo potrebe po hibernaciji.

 

 

Kako spodbuditi večjo aktivnost pri mačkah tudi v zimskem času?

Pogosto kot lastniki mačk opazimo, da mačke v zimskem času nimajo velike želje po igri in aktivnosti. Pa vendar lahko kosmatinke s pomočjo nekaj preprostih trikov prepričamo o nasprotnem.

Ena izmed pomembnejših stvari, na katero moramo biti pozorni pozimi, so razpokane blazinice na mačjih tačkah. Slednje povzročijo osoljene površine zunaj, ki blazinice izsušijo. To vodi v nastanek razpok in posledično privede do pekoče bolečine, zaradi katerih mnoge mačke kmalu izgubijo motivacijo po gibanju.

Za preprečitev tega je pomembno, da po vsakem izhodu ven mačje tačke obrišemo ali še bolje umijemo ter namažemo z mazilom, ki je namenjeno prav za vlaženje blazinic na njenih tačkah. Prav tako moramo biti pozorni na dolžino izhodov mačke ven, saj le to lahko hitro začne zebsti, sploh če gre za večinoma sobno mačko.

Ko smo poskrbeli za njihovo dobro zdravstveno počutje, pa poskrbimo tudi, da mačko motiviramo k igri in s tem posledično h gibanju. Če mačka ne mara zunanjih izhodov, lahko le to motiviramo za igro znotraj hiše. Pomagamo si lahko z različnimi mačjimi igračami in v igri poskušamo tudi sami sodelovati, saj bomo s tem spodbudili svojo mačko h gibanju tudi v zimskem času.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.cattime.com
www.animalpath.org
www.kittentoob.com