Zgodbe bralcev: Mev, mucek, rojen pod srečno zvezdo

Zgodba o mačku, ki je v slabih petih letih izkoristil že polovico svojih življenj, saj se je kot zunanji maček spopadal z nevarnostmi, ki so ga preganjale vsak dan. Rojen kot eden od mnogih, ki so prišli na svet nenačrtovano in nezaželeno. Po hitri oddaji v nov dom je dobil bratca Timija, s katerim sta se hitro ujela in postala nerazdružljiva prijatelja. Skupaj sta uganjala norčije in pozno v noč zaspala v skupni posteljici. Mali radovednež je doživel svojo prvo nesrečo že v mladih mačjih letih, saj je kot mladiček padel z zgornjega balkona stanovanjske hiše, vendar jo je k sreči odnesel brez posledic. Leto pozneje pa sta se skupaj z »bratcem« Timijem zastrupila. Če ne bi bilo pravočasnega ukrepanja, bi poginila v hudih mukah.

Nekega dne pa se je zgodilo, da njegovega zvestega prijatelja Timija preprosto ni bilo več domov. Kaj točno se je zgodilo, ne ve nihče, verjetno pa je bil to davek brezskrbne mačje svobode, ki se je nesrečno končala. Mevko je s težavo sprejel izgubo svojega prijatelja, vendar je od tistega trenutka začel življenje zajemati z veliko žlico. Rad se je potepal, lovil, se igral, brezskrbno počival in se grel na popoldanskem soncu. Zaradi svoje izrazite radovednosti je nekega dne obvisel skozi na pol priprto garažno okno in imel zelo veliko srečo, kajti večina takšnih primerov se konča s počasnim umiranjem in smrtjo. Posledica njegove nepazljivosti so bile poškodbe zadnjih tačk, na katere je komaj stopil. Z nekaj obiski pri veterinarju in popolno oskrbo lastnikov je lahko znova hodil brez vidnih dolgotrajnih posledic. Spet so se začeli dolgi pohodi in potepanja pozno v noč, dokler ga ni doletela nesreča, neznanega izvora. Domov je pritekel ves okrvavljen in z iztaknjenim levim očesom, po natančnem pregledu pri veterinarju pa so ugotovili, da ima tudi počeno lobanjo, zamaknjeno čeljust ter počen bobnič v desnem ušesu. Kaj točno se je zgodilo tistega usodnega dne in kdo bi zadal nedolžnemu mucku tako grozovite poškodbe, ne bomo nikoli izvedeli. Čakale so ga naporne operacije, ki so bile uspešne, saj je Mev po dolgotrajnem zdravljenju vendarle okreval. Ostal je brez očesa, oglušel je na desno uho, včasih mu nekoliko ponagaja spomin, opažene pa so bile tudi razlike v vedenju. Po vseh doživetih nesrečah, ki jih je utrpel Mev, so se lastniki odločili o izključno notranjem bivanju, saj bo le tako varen pred vsemi zunanjimi nevarnostmi, ki bi v nasprotnem primeru prežale nanj.

Ko ga pogledamo danes, lahko z gotovostjo trdimo, da je zelo zadovoljen notranji maček, ki se je po treh letih zunanjega bivanja sprijaznil s svojo usodo hišnega mačka, medtem pa spoznal, da se ima pravzaprav super in mu prav ničesar ne primanjkuje. Le da ima dovolj pozornosti in crkljanja, pa je najbolj zadovoljen maček na svetu. Mev je v svojem življenju izkoristil kar nekaj mačjih življenj, nekateri mucki pa preprosto nimajo te sreče.

Opozorilo:

Zunanje mačje življenje je zelo nevarno, saj 90 odstotkov mačk konča svoje življenje že v prvem letu starosti, 5 odstotkov jih preživi do drugega leta, preostalih 5 odstotkov pa preživi povprečno do 15 let. Če mačku omogočimo dostop na balkon, ga je treba obvezno zavarovati s primerno mrežo, da ne pride do nepotrebnega padca in poškodb. Oken nikoli ne puščamo na pol priprtih, še posebej ne v naši odsotnosti, ko muckov nimamo pod nadzorom.

 

Sandra Kuhar

 

Objavljeno v šesti številki revije Mucek