Zastrupitev z antifrizom

Z mrzlim vremenom ponavadi v kompletu slej alizastrupitev-z-antifrizom prej prideta tudi sneg in led. Proti zmrzali se lahko uspešno borimo z različnimi sredstvi proti zmrzovanju ali pogovorno antifrizi, le malo ljudi pa se zaveda resne nevarnosti, ki jo ta sredstva predstavljajo našim ljubljencem. Mnoga sredstva proti zmrzovanju imajo sladek vonj, ki lahko pritegne marsikaterega štirinožnega kosmatinca, a pozor – že samo čajna žlička antifriza za mačko pomeni usoden posladek!

Antifrizi večinoma vsebujejo eno od treh glavnih sestavin: etilen glikol, propilen glikol ali metanol. Najpogostejša so sredstva na osnovi etilen glikola, ki je prisoten v 95 do 97% in je za živali izjemno strupen. Zelo hitro se absorbira v kri, najbolj prizadene možgane, ledvice in jetra, povzroči pa tudi zakisanost krvi in dvig ravni fosforja v krvi. Ob zaužitju je vse odvisno od tega, koliko sredstva je bilo zaužitega in kako hitro je mačka dobila veterinarko pomoč. Po nekem poročilu se je kar pri 24 od 25 zastrupljenih mačk zastrupitev izkazala za usodno.

Zastrupitev z etilen glikolom je mogoče zaznati v treh stadijih:

  • stadij (0-12 ur po zaužitju): v tem času se pojavijo spremembe v delovanju živčnega sistema. Možni znaki so blaga depresija, ataksija, različni napadi, krči, trzanje, hitro premikanje oči, hiperekscitabilnost, redko pride do kome ali smrti. Simptomi so podobni opitosti z alkoholom. Drugi možni znaki so še bruhanje, pomanjkanje apetita, znižanje telesne temperature ter žeja in izdatno uriniranje.
  • stadij (12-24 ur po zaužitju): v tem času se pojavijo spremembe v delovanju kardiovaskularnega sistema, povišan je srčni utrip, dihanje je hitrejše. Pojavijo se slinjenje in razjede v ustih. Znaki so vedno akutni – pojavijo se nenadoma.
  • stadij (12-72 ur po zaužitju): zastrupitev začne vplivati na deovanje ledvic. Simptomi vključujejo hudo depresijo, bruhanje, drisko, dehidracijo, odpoved ledvic in smrt.

Sredstva, ki vsebujejo propilen glikol, so nekoliko bolj varna, saj je koncentriranost le 50% ali manj. Ta sredstva imajo tudi bolj odbijajoč vonj in okus. Zastrupitve s temi sredstvi prav tako povzročajo poškodbe živčnega sistema, ki se kažejo kot na primer okrnjena koordinacija ali anemija.

Metanol je za živali najmanj strupen. Najdemo ga lahko tudi v nekaterih čistilih za okna. Za mačke točna količina, ki je potrebna za zastrupitev, ni znana, v vsakem primeru pa je nujno potrebno poiskati čimprejšnjo pomoč pri veterinarju. Ta bo opravil tudi test za preverjanje zastrupitve.

Zastrupitve za antifrizi so po poročanju veterinarjev na žalost tako ena izmed najpogostejših kot tudi najhujših zastrupitev. Po drugi strani pa je takšne nesreče tudi enostavno preprečiti. Zato je najbolje, da se ponovno držimo preventivnih ukrepov:

  • antifrize in druga sredstva, ki vsebujejo nevarne snovi, vedno hranimo primerno zaprta in nedosegljiva živalim;
  • pri morebitnem izlitju ali kapljanju tekočine le-to nemudoma počistimo, ne glede na količino razlite tekočine. Poskrbimo, da mačke ne bo v bližini, dokler prostor ponovno ni čist in varen, pospravimo pa tudi vse brisačke ipd., s katerimi smo čistili;
  • avtomobile redno pregledujemo in po potrebi servisiramo;
  • preprečimo, da bi mačka pila iz luž;
  • mačke ne pustimo, da se zunaj giblje nenadzorovano;
  • embalaže z antifrizom vedno zavržemo na varen način;
  • če sumimo, da se je mačka zastrupila, jo takoj peljemo na pregled k veterinarju.

Ne pozabite – hiter odziv pogosto pomeni razliko med življenjem in smrtjo! Brez dvoma pa je še najbolje, da se odzvati sploh ni potrebno – naj tudi vaše kosmatinke v zimi uživajo igrivo in brezskrbno!

Urša Lesar

Viri:
www.petmd.com
www.petmd.com
www.vets-now.com
www.peteducation.com