Zaprtje pri mačkah

Kakor pri ljudeh, lahko tudi pri mačkah pride do prebavnih težav. Ena izmed teh je zaprtje, ki je pri mačkah dokaj pogosto. Navadno gre za blago obliko, kjer lahko svoji kosmatinki pomagate s kakšnim domačim trikom. Ob resnejši obliki pa je potreben obisk veterinarja.

Kakšni so znaki, kdaj gre za blago in kdaj resno obliko ter kako lahko mački pomagate? Tokrat boste izvedeli vse, kar morate vedeti.

Simptomi zaprtja pri mački

Zaprtje je definirano kot neredno oziroma težje odvajanje blata. Mačke v povprečju iztrebljajo vsakih 24-36 ur. Če vaša mačka iztreblja bolj poredko ali oteženo, obstaja verjetnost, da je zaprta.

Glavni znaki zaprtja pri mačkah so:

  • Suho, trdo blato
  • Ječanje ob izločanju
  • Izogibanje uporabljanju stranišča
  • Slabost, bruhanje
  • Izguba apetita
  • Uživanje več ali manj tekočine, kakor navadno
  • Počasnejše/oteženo premikanje (predvsem skakanje)
  • Izguba telesne teže

Vzroki za zaprtje

Eden najpogostejših vzrokov za zaprtje je dehidracija. Je pa ta težava lahko tudi posledica alergij, kroničnih bolezni (diabetes, bolezen ledvic, težave s ščitnico…), stresa, neprimerne prehrane… V skrajnih primerih je lahko zaprtje tudi znak resnejših težav, denimo rakavih obolenj.

Zdravljenje zaprtja

Najbolje je, da zaprtje zdravimo čim prej in se tako izognemo dodatnim zapletom.

Tukaj je nekaj trikov, ki jih lahko poizkusite doma:

Kdaj obiskati veterinarja?

Veterinarja je smiselno obiskati, kadar vidite, da se situacija ne izboljšuje. Če je mačka zaprta 3 dni ali več je najbolje, da obiščete veterinarja. Prav tako je to potrebno takrat, kadar opazite, da je mačka zaradi zaprtja v hudih bolečinah. Obisk veterinarja je smiseln tudi takrat, ko sumite, da je zaprtje posledica neke druge bolezni.

Veterinar bo mački navadno predpisal odvajala ali opravil klistir. Ob sumu na druge bolezni pa bo opravil dodatne preiskave.

Iztrebek mačke vam lahko pove veliko o njenem zdravju. Pomembno je, da ste ob čiščenju stranišča pozorni tudi na kakršne koli spremembe in, da vse skupaj spremljate redno. Prej, kot težavo opazite, več možnosti je, da se jo bo dalo enostavno rešiti.

Veronika Sivka

Viri:

vcahospitals.com

www.petmd.com

pets.webmd.com