Zakaj se mački spreminja barva oči?

Če opazite, da vaša mačka spreminja barvo oči ste verjetno zaskrbljeni. Zakaj se mački spreminja barva oči?

Nekaterim lastnikom je všeč, če ima mačka nekoliko bolj posebno barvo oči. Nekateri celo namerno posvojijo recimo kosmatinko, ki nima enake barve na obeh očesih. Oči so torej nedvomno del telesa na mački, ki ga opazimo. A potrebno se je zavedati, da mačje oči lahko spremenijo barvo, zato je nesmiselno kosmatinko izbirati zgolj na podlagi te lastnosti.

Mačke lahko spreminjajo barvo oči zaradi drugačne svetlobe ali zaradi spreminjajočega se zdravstvenega stanja. Ta stanja so sicer zelo redka, zato vam ni treba skrbeti. Le dobro je vedeti, kaj lahko pričakujemo. Seveda pa se barva oči spreminja tudi pri mačjih mladičih.

Zakaj se mladičem spreminja barva oči?

Torej: Zakaj se sploh mački spreminja barva oči? Pojav je najpogostejši med mladiči. Večina mačjih mladičev ima sinje modre oči, zaradi česar se še posebej zaljubimo vanje. Modre oči pa imajo zato, ker ob skotitvi nimajo skoraj nič melanina v očeh. Melanin je namreč temen pigment, ki ga proizvajajo melanociti. Ti se aktivirajo po 8 do 10 tednih po kotenju in začnejo proizvajati melanin, zaradi česar se nato pri mladičih začne spreminjati barva oči.

Pri odrasli mački ne pričakujemo, da bi se ji barva oči spremenila. Obstaja pa ena izjema. Pri mačkah, ki imajo rumene oziroma zelene barve oči lahko samo izgleda, da njihova barva malce spreminja odtenek. To je pravzaprav zaradi zaznave človeških oči, ki vidijo malce različen odtenek barve, kar pa je odvisno od svetlobe.

Sprememba barve oči pri odraslih mačkah

Spreminjanje barve oči vsak dan ali v razmaku nekaj ur pri odraslih mačkah ni normalno in lahko pomeni, da se nekaj dogaja z mačjim zdravjem. Vsekakor je priporočjivo, da se obrnete na veterinarja.

Možni vzroki so lahko:

  • uveitis (vnetje srednje očesne ovojnice) ali druge okužbe očesa,
  • visok krvni tlak,
  • glavkom
  • jetrne bolezni.

P.L.

VIRI:

www.faqcats.com

www.sl.wikipedia.org