Zakaj se mačka rada igra z vrvico?

Opazujete kdaj svojo mačko, kako v vsakdanjih stvareh vidi igračo? Škatle, vrečke, zamaški… Pogosto mačke obožujejo tudi različne vrvi. Preverite, zakaj se mačka rada igra z vrvico, kdaj je takšna igra nevarna za ljubljenko ter kakšne so varne alternative.

Zakaj se mačka rada igra z vrvico?

Možnih razlogov je več, najpogostejši pa so:

  • Odkrivanje sveta: sploh mlajše mačke svet spoznavajo preko igre. Ta je bistvenega pomena za razvoj mačke. Tudi različne vrvi ljubljenka spoznava tako, da se z njimi igra.
  • Plenski nagon: čeprav ljubljenka velik del dneva prespi, ima v resnici močan plenski nagon. Vrv jim lahko predstavlja plen, ki ga lovijo.
  • Stimulacija čutil: mačke zaznavajo svojo okolico preko čutil; z vidom, sluhom, vonjem, okusom in otipom. Vrvi imajo pogosto zanimiv izgled, okus in teksturo. Zato so mačkam še toliko bolj zanimive.
  • Dolgčas: včasih se mačka igra z vrvjo preprosto zato, ker ji je dolgčas. Za preganjanje dolgčasa ji zagotovite zadostno mero fizične in mentalne zaposlitve.

Je igra z vrvjo lahko nevarna?

Vsaka vrv seveda za mačko ni varna. Med igro lahko pride do številnih zapletov: mačka se lahko z vrvjo zaplete in poškoduje ali jo zaužije. Še posebej so nevarne vrvi, ki visijo iz stene (zavese, makrame…) ter električni kabli.

Pomembno je, da svoji ljubljenki zagotovite varno igro. To najlažje storite tako, da uporabljate varne igrače, namenjene mačkam. Med samo igro pa bodite vedno pozorni in opazujte, če bi prišlo do morebitnih zapletov.

Preverite Muckovo ponudbo igrač >

 

VIRI:
www.catological.com
www.catcheckup.com
www.rover.com