Zakaj nam mačke sledijo v kopalnico?

Mačke so radovedne in igrive in vemo, da so rade z nami, ampak resno … ali res morajo biti z nami, ko smo na stranišču? Mački ni všeč, če strmite vanjo, ko je v posodi s peskom, očitno pa se ona počuti dobrodošla vsakič, ko poskusite ‘biti malo sami’.

Odgovor morda leži v dejstvu, da so mačke instinktivne živali. So lovci, ker pa so majhne, bi lahko bile tudi plen in se morda v vaši odsotnosti počuti ranljivo.

Tudi kopalnica je mačkin teritorij

Vsi vemo, da so mačke radovedne in ko nekaj počnete za zaprtimi vrati, po mačjem mnenju počnete nekaj skrivnostnega. Vaš dom je teritorij vaše mačke in kopalnica je znotraj meja njenega obsega. Kako si upate zapreti vrata na njenem teritoriju? Lahko, da kopičite hrano ali prijateljujete z drugimi mačkami. Kako naj ve, če ne pride pogledat? Vsakič ko zaprete vrata kopalnice, dobi ta večjo vrednost in mačka čuti, da jo mora raziskati.

Vse to so lahko razlogi za redne mačje obiske v kopalnici, ampak vsak mačji skrbnik pozna pravi odgovor. V njihovem DNK je zapisano, da želijo, česar ne morejo imeti. Če mačko spustite ven, želi nazaj noter. To je preprosto ‘mačja stvar’. Naslednjič, ko greste v ‘čitalnico’, lahko razmislite kateri od teh razlogov je tisti, zaradi katerega vaša mačka ‘trka’ na kopalnična vrata.

Mačke naša zasebnost nič ne gane

Mačja pravila zagotavljajo zasebnost samo njej, ne pa tudi vam. Zato rade plezajo v škatle, omare in papirnate vrečke. Najzadovoljnejše so, ko lahko jedo na samem, tudi če imajo mačje prijateljice.  Tako se ne bojijo, da bi jim kdo kradel hrano. Same so rade tudi, ko uporabljajo stranišče, prav zaradi ranljivosti, ki jo ob tem čutijo.

Slaba novica je, da mačka ne priznava vaše pravice do zasebnosti. Mačke želijo ves čas vedeti, kaj se dogaja na njihovem teritoriju in se verjetno želijo prepričati, da ne počnete kaj takega, kar bi pritegnilo pozornost plenilcev. Zato v mačjih očeh nimate pravice do zasebnosti.

Mačke sicer vode ne marajo, so pa v kopalnici poleg udobnih umivalnikov še druge stvari, zaradi katerih mačke rade vanjo zaidejo. Raziščimo razloge, zakaj ne moremo imeti zasebnosti v kopalnici, če smo skrbnik mačke.

Mačke so rade blizu vode. Tudi če mačko skopamo in je to zanje bolj kot ne travmatična izkušnja, jim to ne prepreči, da bi kopalnico redno obiskovale. Rade se družijo s svojimi skrbniki, ko se ti namakajo v kadi, včasih pa v vodo tudi pomočijo tačko.

Vas zanima, zakaj mački obožujejo kopalnice? PREVERITE TUKAJ >>>

Kopalnica je zabavna

Toaletni papir je zelo zabaven. Vsak skrbnik ve, da mora toaletni papir biti na varnem, če se ne želi brisati s strganimi koščki. Zdi se, da se mačka ne more upreti belemu valju mehkega straniščnega papirja. Lahko ga kotalijo, trgajo in grizejo. Zagotavlja jim dolge minute zabave.

Mačke imajo rade okus vode v kadi. Če mačka nikjer ne pije vode, jo pustite v kopalnico, ko se kopate. Ali pa jo spustite v kad po vaši kopeli. Najverjetneje bo polizala kapljice na dnu ali že prej z vami v vodi, naredila kar nekaj požirkov.

Mačke ne razumejo zasebnosti. Nekako mislijo, da ne potrebujemo zasebnosti na stranišču. Nekatere je celo same ne potrebujejo. Odvisno pač od situacije.

Mačke nas imajo preprosto rade. Rade nam delajo družbo v kopalnici, če pa jim vrata zapremo in jih niso navajene same odpirati, se običajno uležejo pred kopalnična vrata in nas počakajo zunaj. Morda je nenavadno, je pa zelo ljubko, ko te pred kopalnico pričaka kosmata prijateljica.

Ana Bačelić

Viri:
iheartcats.com
www.vetstreet.com