Zakaj moja mačka ne mara vode iz posodice?

Ali ste se že kdaj vprašali, zakaj vaša mačka raje pije iz vodovodne pipe kot pa iz svoje posodice za vodo? Izkazalo se je, da obstaja veliko vzrokov iz davne prazgodovine, zakaj imajo mačke raje tekočo vodo, kot pa vodo v posodici.

Razlogi, zakaj mačke ne marajo vode iz posodice

Mačke boljše slišijo tekočo vodo, kot pa vidijo stoječo. Mačke imajo zelo dobro razvit sluh, voda v posodici pa je skorajda nevidna. Vodne fontane ali pa tekoča voda iz pipe bo zagotovo pritegnila mačjo pozornost.

Vodo dobijo v prehrani. To velja za tiste mačke, ki jedo mokro hrano iz konzerv ali paštete, ki vsebujejo veliko vlage. Divje mačke dobijo vodo v plenu, ki ga pojedo in zato redko potrebujejo vodo za pitje. Prav tako tudi hišne mačke nimajo instinkta, da bi morale piti vodo, kar pa ne pomeni, da je ne potrebujejo.

Posodica v kotu jih ogroža in se počutijo ranljivo. Če imate v hiši več kot eno mačko, se bo tista ki pije, počutila ogroženo s strani druge, saj je ne more videti in se pripraviti na napad. Če imate več mačk, naj ima vsaka svojo posodico za vodo (in hrano), saj je lahko ena mačka bolj agresivna in ustrahuje drugo, šibkejšo.

Instinkt jim pove, da stoječa voda ni varna. Stoječa voda je gojišče za bakterije in če jo mačke zaužijejo, lahko tudi obolijo. Tekoča voda je bolj varna, saj je v njej manj možnosti za okužbo.

Tekoča voda je hladnejša in bolj zabavna

Tekoča voda je hladnejša in ima več kisika. Ker je voda hladnejša, ima za mačke boljši okus. Lahko si omislite mačjo fontano za vodo, res, da ni poceni, a vaši mački bo pomenila veliko.

Tekoča voda je zabavna za igro. Ali ste kdaj videli vašo mačko, kako se igra z vodo iz pipe? Tekoča voda je za igro bolj zabavna, kot stoječa.

Premajhna posodica. Mačke ne marajo pitja iz premajhne posodice, zato ji kupite dovolj veliko posodico, v kateri ne bo mogla zmočiti svojih brkov.

Temperatura. Kot že prej rečeno, mačke imajo raje hladno vodo kot pa tisto na sobni temperaturi. V posodico položite kakšno kocko ledu, da bo voda hladnejša in za mačko okusnejša.

Umazanija. Voda preblizu hrane je za mačke ‘’umazana’’. Mačke v divjini svoj plen razkosajo in pojedo, ostankov pa nikdar ne pustijo blizu vode, saj bi se lahko hrana okužila.

Fluorid. Medtem ko ljudje ne morejo zaznati okusa po fluoridu v vodi, ga mačke lahko. Poskusite mački dati vodo iz plastenke ali filtirano vodo.

Žal je veliko mačk dehidriranih, ker se izogibajo posodicam z vodo in zato je zelo pomembno, da najdete pravilen način dostopa vode vaši mačji prijateljici.

Doroteja Turković

Viri: