Zakaj moja mačka ne mara vode iz posodice?

Ali ste se že kdaj vprašali, zakaj vaša mačka raje pije iz vodovodne pipe kot pa iz svoje posodice za vodo? Izkazalo se je, da obstaja veliko vzrokov, ki izvirajo iz davne prazgodovine, zakaj imajo mačke raje tekočo vodo, kot pa vodo v posodici.

Razlogi, zakaj mačke ne marajo vode iz posodice

Mačke boljše slišijo tekočo vodo, kot pa vidijo stoječo: mačke imajo zelo dobro razvit sluh, voda v posodici pa je skorajda nevidna. Vodne fontane ali pa tekoča voda iz pipe bo zagotovo pritegnila mačjo pozornost.

Vodo dobijo v prehrani: to velja za tiste mačke, ki jedo mokro hrano iz konzerv ali paštete, ki vsebujejo veliko vlage. Divje mačke dobijo vodo v plenu, ki ga pojedo in zato redko potrebujejo vodo za pitje. Prav tako tudi hišne mačke nimajo instinkta, da bi morale piti vodo, kar pa ne pomeni, da je ne potrebujejo.

Posodica v kotu jih ogroža in se počutijo ranljivo: če imate v hiši več kot eno mačko, se bo tista ki pije, počutila ogroženo s strani druge, saj je ne more videti in se pripraviti na napad. Če imate več mačk, naj ima vsaka svojo posodico za vodo (in hrano), saj je lahko ena mačka bolj agresivna in ustrahuje drugo, šibkejšo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri: