Zakaj mačke “sovražijo” vodo?

Mačke ne marajo vode, zelo rade pa se poigrajo s curkom tekoče vode. Mačke so zaradi svoje nežne narave in hkrati igrivosti priljubljene povsod po celem svetu. Mnogi lastniki pa so opazili, da v večini mačke ne marajo preveč vode, seveda se mnogim ob tem poraja vprašanje, zakaj. Odgovore na to vprašanje smo za vas poiskali kar mi.

Specifična lastnost njihove dlake

Mačke sicer obožujejo pitje tekoče vode, a praktično sovražijo biti vanjo potopljene, za razliko od nekaterih psov. Ti v vodi uživajo kot v čofotanju kot tudi plavanju v njej. Prvi razlog, zakaj mačke skorajda sovražijo biti popolnoma mokre, je njihova specifična dlaka. Medtem ko se psi vode s tresenjem znebijo iz dlake, mačja dlaka na žalost ni tako narejena in traja kar nekaj časa, da se osuši. Prav tako mačke sovražijo ta občutek, saj jih dlaka obteži in je zanje gibanje oteženo, zaradi tipa dlake je tudi ne morejo dobro otresti.

Mačja higiena in voda

V mačjem svetu je precej nelogično, da bi se namakale v vodi zaradi čistoče. Vzrok so njihove izjemne čistilne navade, saj z dnevnim čiščenjem po več ur skrbijo za čistočo svojega kožuščka s pomočjo jezička. Njihov grobi jezik in posebna slina na njem poskrbita za temeljito čiščenje kožuščka. Mačke redno in temeljito odstranjujejo nečistoče iz svojega telesa in zato ne potrebujejo kopanja v kadi.

Čistoča vode

Presenetljivo je tudi to, da mačke vidijo našo vodo, ki priteče iz pipe, kot umazano. Zaradi svojega občutljivega vonja zaznavajo veliko več specifičnih vonjev kot mi in jo zato obravnavajo tudi kot umazano zaradi vseh dodanih kemikalij, ki so sicer varne za pitje, a zanje predstavljajo umazanijo. Tukaj se s tem tudi skriva razlog, zakaj mačke veliko rajši pijejo deževnico kot vodo iz pipe.

Mačja radovednost

Mačke so po naravi tudi izredno radovedna in igriva bitja in ne glede na to, kako ne marajo priti v kontakt z vodo, občasno lastniki opazijo, da vseeno njihova radovedna mačka svoje tačke namaka v vodo. Prav tako se velikokrat mačke igrajo z curkom vode in ga tretirajo kot igračo ter se z njim igrajo. Kljub temu pa boste kot lastniki v veliki večini težko opazili, da bi se vaša nadobudna kosmatinka namerno potopila v vodi, kaj šele plavala v njej.

Ali vse mačke sovražijo vodo?

Vendar pozor – niso pa vse mačke tako sovražno nastrojene proti kopanju v vodi, obstajajo tudi nekatere izjeme, ki zelo uživajo v čofotanju v vodi. Tudi, če morda vaši mački ne ustreza kopel v domači kadi, to še ne pomeni, da vode ne mara. Potrebno se je zavedati, da mačke izvirajo iz veliko bolj toplega okolja z visokimi temperaturami in jim le-ta predstavlja sredstvo za ohlajanje, zato niso navajene na tako ozke in zaprte vodne površine. Seveda pa je vse to odvisno od njihovega zaupanja do lastnikov in njihovega karakterja.

Kaj storiti, če se mačka hudo umaže?

Se pa lahko vsaki mački zgodi, da se tako hudo umaže, da se ne more dovolj hitro umiti za ležanje na sedežni garnituri v dnevni sobi. V tem primeru je kopanje mačke pravzaprav veliko lažja in hitrejša rešitev kot čakanje, da čiščenje opravi sama, ne glede na to, kakšni občutki mačko obhajajo, ko pomisli na vodo. S tem bomo olajšali čiščenje prostorov sebi, saj jih mačka ne bo v toliki meri umazala, in hkrati mačka ne bo imela toliko dela pri čiščenju svojega lepega kožuščka.

V večini pa je tako, da mačke niso navdušene nad idejo o kopanju v vodi, zato tudi ohranjajo varno razdaljo med ribniki, jezeri, rekami in podobnimi vodnimi površinami, ki jim predstavljajo nevarnost, da bi se popolnoma zmočile.

Za podrobnejši vpogled, zakaj mačke “sovražijo” vodo, pa si poglejte še spodnji video posnetek.

Vesna Kropf

Vir: