Zakaj mačke rade strmijo skozi okno?

Vsakemu mačjemu skrbniku je znan prizor mačke, ki gleda skozi okno. Nepremično strmi v zunanji svet, vsake toliko se ji premika samo rep, prizor pa deluje skorajda poetično. Izgleda, kot da razmišlja o smislu mačjega življenja, prizoru pa manjka samo še žalostna glasba.

Okna imajo rade tako notranje kot zunanje mačke. Celo zunanje mačke veliko časa preživijo na okenski polici, kjer opazujejo svet. Za notranje mačke pa so okna še veliko bolj pomembna. Glede na to, da jim je poznan samo notranji svet, se lahko hitro zdolgočasijo ali postanejo razdražene, zaradi česar je zagotavljanje okoljske obogatitve za njih še toliko bolj pomembno. Okna z zanimivim razgledom torej nudijo pomembno vizualno obogatitev za mačke. Seveda je pomembno to, kar se mački zdi zanimivo. Včasih se lahko razdražijo tudi zaradi razgleda samega, ker nečesa ne morejo doseči oziroma se dotakniti. Pri obogatitvah moramo torej biti pozorni na mačjo perspektivo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vanesa Vodovnik

Viri: