Zakaj mačke rade strmijo skozi okno?

Vsakemu mačjemu skrbniku je znan prizor mačke, ki gleda skozi okno. Nepremično strmi v zunanji svet, vsake toliko se ji premika samo rep, prizor pa deluje skorajda poetično. Izgleda, kot da razmišlja o smislu mačjega življenja, prizoru pa manjka samo še žalostna glasba.

 

Mačke imajo rade okna

Okna imajo rade tako notranje kot zunanje mačke. Celo zunanje mačke veliko časa preživijo na okenski polici, kjer opazujejo svet. Za notranje mačke pa so okna še veliko bolj pomembna. Glede na to, da jim je poznan samo notranji svet, se lahko hitro zdolgočasijo ali postanejo razdražene, zaradi česar je zagotavljanje okoljske obogatitve za njih še toliko bolj pomembno. Okna z zanimivim razgledom torej nudijo pomembno vizualno obogatitev za mačke. Seveda je pomembno to, kar se mački zdi zanimivo. Včasih se lahko razdražijo tudi zaradi razgleda samega, ker nečesa ne morejo doseči oziroma se dotakniti. Pri obogatitvah moramo torej biti pozorni na mačjo perspektivo.

In koliko časa preživi povprečna mačka pri oknu?

Melissa Shyan-Norwalt je naredila raziskavo, ki je vključevala 577 mačk. Lastniki so poročali, da so mačke bile pri oknu manj kot pet ur – povprečni čas je trajal dve uri. To seveda ni nič presenetljivega, saj imajo celo notranje mačke veliko dejavnosti, ki jih zaposlijo: spanje, čiščenje, igranje z igračami, nenadno tekanje po dnevni sobi, še malo spanja itn. Kar pa je presenetljivo je to, da več kot 16 % mačk preživi več kot pet ur pri oknu.

V raziskavi so lastniki tudi povedali, kaj so mačke počele pri oknu. Najbolj pogosta dejavnost je bila opazovanje ptičev, velikokrat pa so tudi omenjali opazovanje drugih mačk, ljudi, žuželk in vozil. Ta informacija je koristna, ker nam pove, kakšen razgled je za mačke zanimiv. Uživajo torej pri opazovanju narave in drugih zunanjih aktivnosti. Če se vam zdi, da nimate dovolj zanimivega razgleda, ga lahko še vedno pomagate ustvariti: blizu okna lahko recimo nastavite ptičjo hišico.

Ne pozabimo na previdnost

Za mačke je včasih še bolje, če je okno odprto, seveda če je to za njih varno. Mačke imajo namreč zelo rade vonjave, ki jih zavohajo v mimoidočih sapicah, saj včasih medtem celo nagnejo glavo malce naprej, hkrati zamižijo in uživajo.

Opazujte, kaj je mački pri gledanju skozi okno zanimivo in kaj jo draži. Tako boste lahko še bolj konkretno prisostvovali pri okoljski obogatitvi. Včasih pa vam predlagam, da se svojim ljubljenčkom enostavno pridružite, zamižite in zadihajte!

Vanesa Vodovnik

Viri:

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na Muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

——–