Zakaj mačke ljubijo višino?

Prav nič nenavadnega ni, če ob prihodu domov svojo mačko najprej poiščemo na višjih mestih. Na višinah je mačkam namreč zelo udobno, saj imajo tako nadzor nad dogajanjem pod njimi. Obožujejo tako poličke, kot omare in vrhnje dele hladilnikov. Ponavadi muce zlezejo na najvišjo točko, ki jo še lahko dosežejo in kjer z zanimanjem ter varno spremljajo svet okoli njih.

Pri mačji ljubezni do višine veliko vlogo igrajo instinkti, saj so mačke sesalci, ki že od vsega začetka plezajo po drevesih. Prve mačke so bile plenilci, ki so v večini živeli v deževnih gozdovih. S kremplji so se spretno vzpenjale na drevesa, nanje pobegnile pred nevarnostjo ali pa le prežale na svoj plen. Z drugimi besedami lahko plezanje opredelimo tudi kot preživetje in je zato močno povezano z mačjim življenjem še danes.

Domače kosmatinke v neslutene višave ne plezajo toliko zaradi varnosti kot zaradi zabave. Če je vaša muca zunanja, bo skakanje in plezanje po drevesih gor ter dol najljubša oblika rekreacije, tudi notranje muce pa podobne vragolije izvajajo na razgibanih mačjih drevesih (in verjetno tudi po pohištvu ter drugi stanovanjski opremi). Mačji fleksibilni mišično-skeletni sistem jim omogoča izredna usklajevanje ter ravnovesje, zato lahko skačejo zelo visoko. Močne mišice v zadnjem delu telesa mački omogočajo, da v dolžino in višino zmorejo skočiti za večkratnik svoje velikosti. Zelo pomembni so tudi mačji kremplji, brez katerih bi bilo skokovito plezanje mnogo bolj oteženo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: