Zakaj mačka markira?

Nekastrirane in nesterilizirane mačke nagonsko označujejo mesta, kjer se pogosto gibljejo in zadržujejo. Včasih pa markirajo tudi kastrirani in sterilizirani mački.

Razlogi za takšno vedenje so lahko:

  • strah pred izgubo teritorija,
  • premalo pozornosti,
  • preveč mačkov na določenem ozemlju.

Takšni mački so običajno nesrečni, napeti in nejevoljni. Vse to izražajo s pretiranim uriniranjem, ki je moteče zlasti za lastnike, ki imajo mačke v stanovanju.

Kako se lotiti te težave?

Sprva moramo izključiti morebitne zdravstvene težave, zato mucka odpeljemo na veterinarski pregled. Nekateri mucki imajo težave z nadzorovanjem mehurja. Ko veterinar potrdi, da ne gre za tovrstne zdravstvene težave, lahko naredimo naslednji korak. V nekaterih specializiranih trgovinah za male živali, pa tudi na izbranih klinikah za male živali lahko dobimo feromonsko pršilo, ki vsebuje pomirjajoče sintetične feromone. Pomaga pri preprečevanju in kontroli reakcij, povezanih s tesnobo (markiranje, praskanje, izguba apetita). Pripomore k umiritvi mačke, ko se ta znajde v neznani situaciji, kot so: prevoz k veterinarju, selitev v nov dom, prenašanje v transporterju, potovanja in podobno.

Kako uporabimo feromonsko pršilo?

Feromonsko pršilo dobimo v obliki električnega razpršilca, ki mu enkrat mesečno menjamo polnilo. Lahko ga dobimo tudi v obliki pršila, z njim pa poškropimo celoten prostor, kjer se zadržuje vaša mačka. Za učinkovito delovanje moramo pustiti električni razpršilec vključen vsaj en mesec, preden se pokažejo prvi rezultati. Nikoli ne smemo škropiti direktno na žival.

Kljub uporabi feromonov moramo problematični mački posvetiti še več pozornosti, skrbi in ljubezni, da se bo ta počutila zaželeno.

Kaznovanje mačka po markiranju ni učinkovito

Maček se ne zaveda svojih napak, ki jih je povzročil z markiranjem, saj to počne nagonsko. Mucka nikoli ne napademo preveč agresivno, ker bi s tem le povečali možnost dodatnega stresa in občutka nelagodja.

Sandra Kuhar