Zakaj mačka kaže jezik?

Verjetno ste že kdaj opazili, da vam je mačka kazala jezik. In zelo verjetno ste se tudi vprašali zakaj ga sploh kaže. V večini primerov je to čisto normalno vedenje, ki se po navadi pojavi po zehanju ali umivanju/lizanju.

Raziskovanje z jezikom

Zakaj mačke iztegnejo jezik? Eden najpogostejših razlogov je, raziskovanje okolice. Ta odziv se imenuje tudi Flehmenov odziv. Takrat mačka pušča odprta usta in iztegne jezik ter zbira feromone na svojem jeziku. Ti feromoni dajejo mački pomembne informacije o drugih mačkah v bližini. Mačka lahko spremeni tudi držo samo zato, da bi dobila več informacij o mačkah okoli sebe.

Včasih mačke pustijo, da se jezik nekoliko povesi, ker jim manjkajo sprednji zobje. Ti pomagajo zadržati jezik v ustih, tako da če vaši mački manjka eden ali dva od teh zob, je bolj verjetno, da ji bo jezik občasno zdrsnil ven.

Sproščenost

Včasih, ko so mačke sproščene, jim jezik naravno zdrsne iz ust. To se zgodi, ker se čeljust razrahlja, ko se sprosti, zato se usta odprejo ravno toliko, da spusti jezik skozi.

Če mačka iztegne jezik, ker je sproščena, se to najverjetneje zgodi, med trepljanjem ali spanjem. Ko se zbudi ali se osredotoči na nekaj drugega, pa lahko opazite, da povleče jezik nazaj v usta.

mačka kaže jezik

 

Fizični razlogi

Čeprav je v mnogih primerih normalno, da mačka nekoliko iztegne jezik, se lahko za tem vedenjem skrivajo fizične težave, ki zahtevajo več pozornosti.

Težave z zobmi: če ima mačka težave z zobmi, lahko kot odgovor iztegne jezik. Težave, kot so absces, bolezen dlesni ali celo zobna gniloba, so lahko boleče in zato povzročijo takšno vedenje. Tudi vnetje ali okužba lahko vašo mačko spodbudi, da iztegne jezik.

Zdravstvene težave: Včasih lahko jezik, ki visi delno izven ustne votline, celo pomeni, da ima mačka zdravstvene težave, kot je demenca.

Če vas skrbi, da je vedenje vaše mačke nenavadno in bi ga lahko povzročile zdravstvene težave, se dogovorite za pregled pri veterinarju. Vaš veterinar bo verjetno začel s temeljitim pregledom ust in žrela vaše mačke.

 

Mačka, ki iztegne jezik, je pogosto povsem zdrava. Kako pogosto boste opazili to vedenje, je v resnici odvisno od vaše mačke. Nekatere mačke tega skoraj nikoli ne počnejo, druge pa lahko večkrat na dan. Zaradi več možnih vzrokov za to vedenje boste morali pozorno opazovati svojo mačko, da boste ugotovili, kaj je razlog za to. V večini primerov je vedenje neškodljivo, včasih pa lahko kaže na osnovno zdravstveno težavo, ki jo je treba pregledati. Če vaša mačka nenavadno iztegne jezik ali če opazite, da je to povezano s prekomerno slino ali krvjo, nemudoma pokličite veterinarja, da vašo mačko pregleda.

 

Lara Žerovnik

 

Vir1: https://www.pawtracks.com/cats/cats-stick-tongue-out/

Vir2: https://www.catological.com/cats-stick-tongues-out/

Vir3: https://thediscerningcat.com/why-do-cats-stick-their-tongues-out/