Zakaj je moja mačka izbirčna?

Na trgu je na razpolago vse več okusov in oblik mačje hrane, zato ni tako lahko najti izbirčne mačke. Vendar pa lahko ravno zaradi toliko izbire mačke postanejo izbirčne, saj jim skrbniki navadno ponudimo vse, kar obstaja. Od briketov do mokre hrane v vrečkah in konzervah, raznih paštetk in salam. Seveda moramo ponuditi tudi vse okuse. Vsa ta izbira in raznolikost včasih mačkam ne odgovarja.

Zakaj mačke ne jedo?

Rutina

Vzpostavitev rutine je prvi korak prehranjevanja. Držite se hranjenja ob določenih urah dneva, namesto  prostega hranjenja. To pomaga določiti rutino in s tem se mačka navadi kdaj lahko pričakuje obrok, hkrati pa poje cel obrok naenkrat in ne samo delček.

Preveč priboljškov

Če mački čez dan ponudite preveč priboljškov, je lahko sita in svojega rednega obroka ne bo želela pojesti. Če mačka ne poje svojega obroka, ji boste verjetno ponudili priboljške. To lahko mački predstavlja kot nekakšno nagrado v smislu ”če ne pojem obroka, dobim priboljšek”. Poleg tega pa se navadi na boljši okus in ji zato dvignemo standard, kakšna naj bo hrana.

Včasih pa izbirčnost ni povezana s hrano, ampak z okoljem

Družba med hranjenjem

Nekatere mačke ne marajo občinstva, medtem ko jedo, zato dajte svojemu ljubljenčku nekaj miru in tišine med hranjenjem. Druge mačke pa  imajo rade družbo in lahko jedo le, če jih nežno božamo ali hranimo z roko.

Čistoča

Večerje ne bi postregli na umazanem krožniku, nekatere mačke pa tudi ne bodo jedle iz umazane sklede. Poskrbite, da bo mačja posoda po vsaki uporabi očiščena.  S tem mačko spodbudite k jedi in preprečite razmnoževanje bakterij na posodi.

Shranjevanje hrane

Če vaša mačka običajno uživa suho hrano, vendar je nenadoma postala moteča, boste morda morali zamenjati zalogo. Suha hrana absorbira vlago, zlasti v toplem vremenu, zato lahko spremeni okus.

Temperatura

Če je vaša mačka začela vihati nos ob običajni mokri hrani, je to morda zato, ker je premrzla. Mokra hrana lahko izgubi okusno aromo, če jo hranite v hladilniku, vaša mačka pa ne bo jedla tistega, česar ne more zavohati. Poskusite za nekaj sekund ogreti ohlajeno mokro hrano v mikrovalovni pečici, da doseže sobno temperaturo.

Zunanja mačka

Če je ima mačka prost izhod ven, ne pozabite, da obstaja veliko priložnosti za prigrizek na drugi strani mačje lopute. Nekateri sosedje bodo morda hranili tudi vašo mačko, ali pa si bo sama kaj ulovila.

Vreme

Tako kot pri nas, je tudi pri mački izguba apetita lahko povezana z vročim vremenom. V poletnih dnevih ko se raje odločimo za solato, mački morda ni do težkega obroka, ko je zunaj vroče.

Večje število mačk ali živali

Če imate več mačk, poskrbite, da bo za vsako dovolj posod za hrano, da imajo svoje, in jih razmaknite, da ne bodo čutili konkurence za hrano. Tudi najbolj prijazne mačke so lahko v stresu, če si posodo delijo z drugimi mačkami.

Kaj storiti, če vaša mačka 24 ur ali več sploh ne je?

Če mačka zavrača vso hrano več kot 24 ur ali je bistveno manj kot običajno, se posvetujte z veterinarjem. Neješčnost je lahko znak številnih bolezni. Mačke s prehrano pridobijo pomembna hranila, pomanjkanje le-teh pa lahko v nekaj dneh povzroči resne zdravstvene težave. Zelo pomembno pa je da mačka ni brez hrane več kot 2 do 3 dni, saj se lahko začnejo težave z jetri.

Lara Žerovnik

Viri:

www.purina.co.uk

www.pethealthnetwork.com

vcahospitals.com