Zakaj je mačka nemirna?

Kar se morda zdi normalno vedenje ene mačke, je lahko pri drugi takšno vedenje nenavadno. Kot lastnik mačke morate nujno spremljati ne samo hranjenje mačke, temveč tudi njeno razpoloženje in odnos. Sprememba vedenja mačk je povezana s fizičnimi ali čustvenimi lastnostmi. Najpogostejše nezaželeno  vedenje mačk je njihova pretirana glasnosti: glasno mijavkanje ali jok, zato preden kaznujete mačko zaradi neprimernega vedenja, ugotovite vzrok.

Mijavkanje

Ko je z vašo mačko nekaj narobe, bo mijavkala in stokala. Mijavkanje ponoči lahko kaže na kognitivno disfunkcijo ali bolečino. Prav tako lahko tudi pihanje in renčanje kažeta na bolečino ali strah. Nekatere mačke mijavkajo tudi pred bruhanjem dlake, med obrokom ali med drugimi rednimi aktivnostmi. Če je vaša mačka običajno tihega tipa, vendar začne pogosteje mijavkati, jo lahko nekaj boli.

Mačka lahko mijavka tudi če išče pozornost. Čeprav nekateri mislijo, da so mačke rade same temu ni tako. Mačke pogosto mijavkajo, saj želijo igro, božanj ali le da se pogovorite z njimi. Če želite zmanjšati mijavkanje zaradi iskanja pozornosti, se ne odzovite nanj. Pozornost mački namenite le, ko je tiho. Če spet začne mijavkati, poglejte stran ali se oddaljite. Vendar pa to ne pomeni da lahko svojega ljubljenčka prezrete. Vsak dan preživite kvaliteten čas z njim, se igrajte, negujte in se z njim tudi pogovarjajte. Utrujen ljubljenček je tišji ljubljenček.

Drugi načini, kako mačka išče pozornost so: zahteva po hrani, praskanje, gledanje v oči, odbijanje predmetov s pohištva ali drgnjenje obraza v vas. Vendar pa je treba vedeti, da so mačke zelo aktivne živali, zato si lahko njihovo vedenje zlahka napačno razlagamo in zamenjamo z iskanjem pozornosti.

Agresivnost

Mačka, ki nima možnosti, da bi svoj naravni nagon po plezanju in lovljenju potešila zunaj, lahko postane agresivna. Svojo energijo lahko preusmeri v igranje z otroki , igračami, drugimi hišnimi ljubljenčki in z vami. Če začne mačka pihati in renčati je to znak, da jo nekaj boli ali pa se nečesa boji. Strah pri mačkah lahko sprožijo nove živali v gospodinjstvu ali v njihovem neposrednem okolju, negativni obiski veterinarjev ali potovanja, negativna srečanja z ljudmi in novi vonji na vas ali stvareh vaše mačke.

mačka mijavka

Tesnoba ali anksioznost

Tesnoba je pričakovanje nevarnosti ali grožnje in čeprav vaša mačka dejansko ni v nevarnosti, jo lahko predvideva. Mačja tesnoba lahko povzroči telesne reakcije in spremembe v vedenju.

Tesnobna mačka ima lahko fizične reakcije, kot so povečan srčni utrip in hitrost dihanja, zadihanost, tresenje in slinjenje. Najbolj očitne spremembe vedenja so povečano gibanje, skrivanje, uničevanje in pretirana vokalizacija oziroma mijavkanje, tresenje, slinjenje in pretirano negovanje.

Številni strahovi, fobije in tesnobe se razvijejo kot rezultat izkušenj v prvem letu mačjega življenja. Prvi znaki mačje tesnobe se pojavijo med 5. mesecem in 1. letom starosti. Ti se običajno poslabšajo, ko je mačka stara med 1 in 3 leta. Zato je pomembno, da čim prej ukrepate in zdravite mačjo tesnobo.

Lara Žerovnik

www.petmd.com

pets.webmd.com

www.petful.com