Vse, kar morate vedeti o sterilizaciji mačke

Društva za zaščito živali si že leta prizadevajo, da bi prav vsak mačji lastnik steriliziral svojo žival. Še vedno namreč prihaja do ogromnega števila neželenih legel, mladiči v takih situacijah pa pogosto postanejo prav problem zavetišč in društev.

Sterilizacija mačke je poseg, pri katerem mačji samici odstranijo jajčnike in/ali maternico. 

Mačke imajo lahko mladiče precej pogosto; breje so lahko tudi do trikrat letno. V leglu je lahko tudi 5-6 mladičev oziroma do 18 mačk letno. Naše kosmatinke postanejo plodne že okoli 4. meseca starosti, kar pomeni, da lahko v svojem življenju na svet pripeljejo ogromno število mačk. In, če ima vsak od teh mladičev potem še dalje potomce, gre ta „mačja veriga“ v nedogled; v 5 letih je lahko ena ne sterilizirana mačka odgovorna za kar do 20.000 mačk.

Ogromno teh mačk je zapuščenih, saj ne najdejo ustreznega doma; ponekod se pa žal še vedno dogaja, da lastniki mačje mame mladiče enostavno umorijo (jih žive zakopljejo, utopijo, odvržejo sredi gozda da umrejo od lakote …). Tudi, če vi tega nikoli ne bi naredili, je lahko tega zmožen kakšen od lastnikov, kateremu boste dali mladiča svoje mačke.

Ne glede na to, kakšni ljubitelji mačk ste, ni povsem nobene potrebe, da bi vaša kosmatinka imela leglo. Sterilizacija je precej smiselna opcija, sploh, če je vaša mačka tudi zunanja. Seveda je povsem upravičeno, če vas skrbi in ne veste točno, kako sterilizacija zgleda, koliko stane in kako dolgo je okrevanje. Tukaj je vse, kar o posegu morate vedeti.

KAJ SPLOH JE STERILIZACIJA?

Sterilizacija mačke je poseg, pri katerem mačji samici odstranijo jajčnike in/ali maternico. Sama operacija je povsem rutinska in zapleti so izredno redki. Svojo kosmatinko v večini primerov še isti dan lahko odpeljete domov. Mačka je primerna za sterilizacijo, če je starejša od 10. tednov, težja od 1 kg in če nima nobenih drugih zdravstvenih težav. Če ima muca kakršne koli težave, je najbolje, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo predlagal, ali je žival primerna za poseg.

NASVETI PRED IN PO OPERACIJI

Mačka je med posegom pod anestezijo, zato je najbolje, da ji pred operacijo ne dajete hrane. Ker žival opazi, kdaj ste pod stresom, se potrudite, da na dan sterilizacije ne delate prevelike panike in tako mačko prestrašite.

Načeloma mačka po posegu ostane nekaj časa na kliniki, kjer jo veterinarji opazujejo. Ko se začne prebujati iz anestezije, gre navadno že lahko domov. Po operaciji bo vaša štirinožka potrebovala nekaj časa za okrevanje. Prvi dan bo najbrž zaspana in omotična, možno je tudi, da pride do slabosti, prav tako ni nič nenavadnega, če nima apetita. Približno 7-10 dni po sterilizaciji je potrebno nekaj previdnosti. Paziti morate, da mačka ni pretirano aktivna; če je sicer tudi zunaj, je bolje, da je v teh dnevih samo v hiši. Igro močno omejite in, če mačka veliko „divja“, ji omejite tudi prostor, v katerem je. Nekateri lastniki imajo svoje hiperaktivne mačke v takih primerih kar v hišnem boksu.

Mačka bo imela pobrito dlako na mestu, kjer bodo šivi. Nekateri šivi „odpadejo“ oziroma se razgradijo sami od sebe, medtem ko druge odstrani veterinar. Paziti morate, da si mačka šivov ne liže; to najlažje preprečite tako, da ji okoli vratu ovijete zaščitni krožnik.

V redkejših primerih se rana celi nekoliko dlje, zato kak ekstra dan previdnosti ni odveč. Načeloma mačka popolnoma okreva v približno 10-14 dnevih.

POSLEDICE STERILIZACIJE

Kot že omenjeno, s sterilizacijo preprečite nastanek neželenih legel, ima pa sterilizacija tudi druge pozitivne učinke za mačko.  S sterilizacijo znatno zmanjšamo možnost za nastanek več bolezni, kot so FIV, FeLV ter rak na jajčnikih, maternici in seskih (možnost za nastanek raka na seskih je še posebej majhna, če je mačka sterilizirana pred 6. mesecem starosti). Prav tako lahko s sterilizacijo omilimo določene vedenjske težave, predvsem take, ki se pojavijo v času gonitve, npr. zavijanje, bežanje od doma, klatenje, pretepanje …

Veliko lastnikov priča o tem, da so se mačke po sterilizaciji zredile. Do tega pride zaradi več različnih dejavnikov; mačka ponavadi postane manj aktivna (manj klatenja), lahko pa pride tudi do povečanja apeteita. Težavo najbolje rešite tako, da mačko motivirate in spodbujate k gibanjus čim več različnimi igrami, ki so ji všeč. Seveda pa je pomembna tudi prehrana; mačko hranite s kvalitetno hrano, bodite pa pozorni tudi na količino.

ŠE NEKAJ DEJSTEV O STERILIZACIJI

O sterilizaciji mačke obstaja veliko mitov in prepričanj. Za konec je tukaj nekaj dejstev o sterilizaciji, ki vam bodo morda prišle v pomoč;

  • Mačka pred sterilizacijo ne rabi imeti vsaj enega legla. Veliko lastnikov verjame v prepričanje, da je to za mačko zdravo, a ne obstaja nobene raziskave, ki bi to potrdila. Če o tem vprašate veterinarja, vam bo tudi on povedal, da ni nobenega razloga, zakaj bi mačka mogla imeti vsaj enkrat mladiče.
  • Se je k vam zatekla prostoživeča mačka, za katero niste prepričani, če je sterilizirana? Društva že več let „označijo“ sterilizirane prostoživeče mačke tako, da jim ob posegu odrežejo košček uhlja. Če torej vidite, da mački „manjka“ vrh enega ušeska, je to najverjetneje zato, ker je že sterilizirana.
  • Cena sterilizacije v Sloveniji se vrti med 50 in 100 €. So pa po veliko klinikah vsako leto akcije sterilizacij mačk, kjer občina delno subvencionira sterilizacije in je tako poseg ugodnejši.

Pomembno je, da smo pri lastništvu živali odgovorni, in da ne prispevamo k problematiki zapuščenih mačk. Sterilizacija mačke je poseg, s katerim lahko pri reševanju tega problema res zelo pomagamo.

Veronika Sivka

VIRI:
https://www.mspca.org
https://www.catological.com