Vse kar bi morali vedeti o mačjih brčicah

vse-kar-bi-morali-vedeti-o-macjih-brkihMačje brčice ali taktilne dlačice so specialne dlake, ki jih najdemo na obeh straneh gobčka, na licih, nad veko in na zapestjih mačjih tačk. Dlačice na obeh straneh gobčka, torej sinusne dlačice, so hkrati najdaljše od treh sklopov specialnih dlačic na mačjem obrazu.

Mačje brčice so sinusne dlake, ki so skoraj trikrat debelejše v primerjavi z navadnimi mačjimi dlakami in segajo v globino tkiva mačje zgornje ustnice trikrat globlje od vseh drugih dlak. Sestavlja jih bogata struktura živcev in krvnih žil. Za razliko od drugih dlak, so sinusne dlake ali brčice obdane še z dobro razvitim mišičnim tkivom, ki omogoča mačkam natančno in kontrolirano premikanje brčic nazaj in naprej. Tako kot navadne dlake, pa tudi brčice mačkam izpadajo in rastejo nove.

Brčice so enako široke kot je široko telo mačke, kar jim omogoča, da z njimi ugotovijo ali se lahko stisnejo v določen ozek prostor. Za premikanje v temi mačke uporabljajo svoje brčice, da bi se tako uspešno  izognile vsem oviram na poti, saj z njimi dobro zaznavajo tok zraka v okolici predmeta in gredo lahko okoli njega (se mu  uspešno izognejo).

Mačje brčice so torej zelo dragoceno in učinkovito orodje, ki ga mačke uporabljajo za lov, še posebno v temi, saj delujejo kot nekakšen sistem usmerjanja. Mačkam zagotavljajo informacije o lokaciji in položaju plena, kar jim omogoča, da plen ugriznejo na pravem mestu in ga ubijejo takoj.

Mačka s poškodovanimi brčicami ne more pravilno oceniti mesta ugriza in tako zagotoviti takojšnje smrti svojega plena, zato poškodbe mačjih brčic bistveno zmanjšujejo naravne sposobnosti mačke za preživetje v naravi. Mačka s poškodovanimi brčicami ali brez njih zato zelo pogosto zgreši svoj cilj ugriza, tudi če ga ujame, svoj plen ponavadi zgrabi v napačnem območju, zato so njene naravne, izjemne lovske sposobnosti zelo zmanjšane. Dokler mački ne zrastejo nove brčice, se bo poškodovana mačka tudi lovu običajno bolj ali manj izogibala.

S položajem mačjih brčic mačke izražajo tudi svoje razpoloženje. Poznavalci lahko dokaj hitro in zanesljivo prepoznate namig kako se mačka trenutno počuti,  z natančnim opazovanjem njenih brčic.

Kadar ima mačka brke potegnjene tesno nazaj ob obrazu, sporoča svoje jezno razpoloženje. Če so brčice rahlo obrnjene naprej in navzdol od obraza, je mačka zadovoljna in sproščena. Kadar usmeri brčice naprej in so napeti, pa je mačka pripravljena za lov in za napad.

Zanimivosti, ki jih morda niste vedeli o mačjih brkih:

  • Brčice na zapestjih tačk mačkam služijo kot pomoč pri plezanju na drevesa in jim omogočajo boljši stik s plenom
  • Posebne pasme mačk, kot sta Devon Rex in Korniš Rex imajo krajše in skodrane brčice.
  • Mame mačke svojim mladičkom pogosto odgriznejo brčice, kar v mačjem svetu ni nič nenavadnega. V določenem obdobju zgodnjega otroštva mame mačke verjetno na ta način onemogočijo poskuse samostojnega lova  svojim nadebudnim malčkom. Brčice mladim muckom seveda znova zrastejo.
  • Brki pa so lahko mački tudi v nadlogo, če se trudi jesti iz ozke posode, saj z dotikanjem robov mački povzročajo nelagodje. Zato je priporočljivo mački zagotoviti široke posode za pitje in hranjenje, da bo lahko v tem vsakdanjem opravilu brezskrbno uživala.

Maja Kalaš

Viri: www.cat-world.com.au

 

mucek-narocnina-1

1 Komentar

  1. Lepo pozdravljeni. Težavo sem najprej ugotovila v januarju, ko se ji je rosilo levo oko. Na prigovarjanju domačih (iz vseh strani; “da pretiravam”) sem poskušala izpirati z mlačno vodo, fiziološko raztopino in na zadnje z kamelicami. Ker se težave niso izboljšale, sem jo marca (navkljub nesoglasju družine) odpeljala na pregled k veterinarki, ki je odkrila, da ima zobek otekel, krvav in vnetje. Predlagala je odstranitev sprednjega zobka.
    Težava sedaj je, ker ji brki oz. sinusne dlačice vedno bolj (ne vem ali nadzorovano ali nenadzorovano “trzajo”), ravno tako kot ima tudi levo uho pogosto ukrivljeno in se najpogosteje praska v tem področju. (je izključno notranja mačka in vsake 3 mesece prejema ampulo Frontline proti bolham). Kakšna ideja kaj bi lahko “trezljaje” povzročilo?

Comments are closed.