Vnetja v ustni votlini mačk

Obolenja v ustni votlini naših mesojedih živali, torej tudi mačk, so pogosto spregledana, saj nekateri lastniki v gobček le redko pogledajo. Vnetja v ustni votlini so bolj skrita, a so po površini lahko zelo obsežna tako kot, če bi imeli, na primer, na koži za kavni krožnik veliko, smrdečo, gnojno rano.

Bakterije v ustni votlini

Vsa kronična vnetja so vstopna mesta za bakterije, ki prek poškodbe vdrejo v kri, prek katere se širijo po vsem telesu in lahko poškodujejo različne organe. Ustna votlina mesojedih živali je velik zbiralnik močno patogenih (bolezni povzročajočih) bakterij, zato so vnetja tu še toliko bolj nevarna kot na kakšnem drugem delu telesa.

Vnetja v ustni votlini mačk pogosto potekajo z bolj ali manj izraženo bolečino, drgnjenjem po gobčku, s slinjenjem, z nezmožnostjo jemanja hrane in s hujšanjem. Pojavi se neprijeten zadah iz gobčka, ki po navadi opozori lastnika, da je v ustih mačke nekaj narobe.

Vnetje dlesni oz. gingvitis

Pri mladih muckih se pogosto pojavlja oblika mladostnega brstečega gingivitisa (vnetje dlesni), ki prizadene živali, stare od treh do sedem mesecev, ko prihaja do menjave mlečnih zob s stalnimi. Takrat po navadi še ni prisotnih trdih zobnih oblog. Dlesni so rdeče in pojavi se zadah iz gobčka. Mladostni gingivitis – paradontitis prizadene živali, stare do enega leta. Pogosteje obolevajo mačke, ki so bile kot mladički bolehne. Vidne so že močne mehke zobne obloge s prisotnostjo zobnega kamna. Le-ta draži dlesni, ki pordijo, otečejo, kasneje pa se pričnejo umikati in razkrivati zobni vrat. Gingivitis lahko prizadene tudi do 40 odstotkov populacije, stare od enega do štirih let. Pogosteje se pojavlja pri perzijkah, siamkah in abesinkah. Vzroki gingivitisa so lahko tudi kalici virusna infekcija, mačji aids (FIV) in mačja levkoza (FELV).

Paradontalna bolezen oz. bolezen obzobnih tkiv

Pojavlja se tudi paradontalna bolezen (bolezen obzobnih tkiv) odraslih živali, ki nastane tako, da se zobni kamen postopoma prične nabirati tudi na mestih, kjer je zob prekrit z dlesnijo. Na tem mestu kamen odriva dlesni s površine zob in nastajajo žepki, v katerih se veselo razmnožujejo bakterije. Pri napredovanju te bolezni bakterije vdrejo v kri in lahko povzročijo obolenje srčnih zaklopk, jeter in ledvic. Stomatitis (vnetje v ustni votlini) z razjedami in brstenjem pa lahko povzročajo ledvična obolenja, sladkorna bolezen, virusna obolenja, alergije na hrano, avtoimuna obolenja, eozinofilni granulom ter rakasta obolenja. Pri muckih pogosto vidimo kombinacijo gingivitisa, paradontalne bolezni in stomatitisa.

Mladostni gingivitisi zaradi menjave zob lahko minejo sami od sebe. Če ima naš maček že zobni kamen, ga je potrebno odstraniti z ultrazvočnim odstranjevalcem zobnih oblog ter spolirati površino zob. Če so prizadete zobne korenine, ali je zobna krona zlomljena ter so zobje že majavi, jih je potrebno izdreti. Včasih je potrebno izdreti vse zdrave zobe za grabilci, ker dlesni odreagirajo že na majhno količino zobnih oblog s hudim vnetjem dlesni. Po takšnem izdrtju zob se stanje lahko zelo izboljša. Žal pa nekaterim tudi s tem ne moremo preprečiti vnetja, zato morajo doživljenjsko dobivati zdravila za zmanjševanje vnetja v ustni votlini.

Preventiva je pomembna

Preventiva temelji na ustni higieni s ščetkanjem z zobno pasto, ki vsebuje encime za razkroj zobnih oblog, in z uporabo razkužil v obliki gelov ter tabletk, ki se prilepijo na dlesni. Pomembno vlogo pa ima tudi izbira kakovostne hrane, ki preprečuje nalaganje mehkih zobnih oblog. Ker veliko težav v ustni votlini povzročajo bolezni, ki se prenašajo med mucki, ne pozabimo na cepljenje pred nalezljivimi boleznimi ter kastracijo in sterilizacijo, saj s tem preprečimo prenos bolezni.

Viktorija Lončar, dr. vet. med.