VIDEO: Norčije nenasitnega Simonovega mačka

Le kdo ne pozna legendarnega Garfielda, mačka Toma iz risanke Tom & Jerry, ali pa črno-belega Sylvestra iz Looney Tunesov? Ti mačji narisančki so marsikomu krojili otroštvo in še danes se veliko otrok (in otrok po srcu) rado nasmeji njihovim norčijam. Toda – kaj pa sodobnejši mačji liki? So poleg Hello kitty mačji veterani dobili še kakšnega dostojnega animiranega naslednika?

Eden izmed novejših in bolj simpatičnih mačjih risanih junakov je prav gotovo Simonov muc iz serije kratkih animiranih videov Simonova mačka (ang. Simon’s Cat). Črno-bela zgodba Simonovega muca, katerega lastno ime ostaja neznanka, se je začela pisati ne tako davnega leta 2008. Liku, ki svojemu skrbniku vselej zelo nazorno nakaže, naj ga že končno nahrani, je življenje vdihnil britanski animator Simon Tofield. Kratki zabavni videi so zasnovani na zelo preprost način ter poleg glasbe in zvokov le redko vsebujejo besede, zato so skrbi, da česa ne bi razumeli, popolnoma odveč. Zgodbe, v katerih je poleg Simona seveda glavni zvezdnik njegov nenasitni muc, so takoj poželi velikanski uspeh in leta 2009 je bila že na vidiku istoimenska knjiga, v zadnjih nekaj letih pa se serija sodelovala celo z velikimi imeni, kot sta Walt Disney in Sezamova ulica.

Tofield je kasneje povedal, da so bili navdih za serijo vragolije njegovih štirih mačkov po imenu Teddy, Hugh, Jess in Maisie, glavnino idej pa je prispeval Hugh. Simonov muc je od njega podedoval svoj ljubeč in neroden karakter ter lovski instinkt – veliko humorja v zgodbah prispevajo prav muckovi neutrudni poskusi lovljenja ptic, miši in rib. Ljubki mačkon je svojemu skrbniku kot se zdi povzročil že kar nekaj sivih las, a ga Simon še vedno naravnost obožuje.

Spodaj si poglejte slavni prvenec serije, naslovljen »Cat Man Do«, ki je izšel 4. marca 2008 in je tudi prejemnik nagrade za najboljšo komedijo na Festivalu britanske animacije 2008.

Urša Lesar