VIDEO: Naredi mačjo hišo iz navadne kartonaste škatle

Velikokrat nam s paketom, ki ga dobimo na dom, ostane kartonasta škatla, ki v veliki večini roma v smeti. Tokrat pa vam v spodnjem prispevku predstavljamo, kako uporabiti kartonasto škatlo, da svoji nadobudni mačji kosmatinki ustvarite mačjo hišo.

Sestavljanje strehe in dna hiške

V prvem koraku na vrhu škatle v vsakem kotu označimo 2,5 centimetrov navzdol. Med vsako točko nato narišemo linijo, po kateri v naslednjem koraku zapognemo škatlo. Preden pa se lotimo zapogibanja pa z nožem zarežemo do zarisanih točk v vsakem kotu. Nato dolgi dve stranici zapognemo navzven in škatlo obrnemo na glavo.

Krajše stranice na dnu odrežemo in pustimo zgolj nekaj centimetrov. Nato škatlo obrnemo nazaj in eno odrezano stranico z dna prerežemo na polovico. Vsak kos nato nalepimo na sredino daljše stranice in ju pustimo pritrjene s kljukicami, da se dobro posušijo.

Čez nekaj časa odstranimo kljukice in se lotimo sestavljanja strehe. V prvem koraku prerežemo na polovico še drugo stranico, ki smo jo odrezali iz dna škatle. Z ravnilom nato vsak kos prepognemo na polovico. Vsak kos nato dobro premažemo z lepilom in zalepimo daljše dve stranici skupaj od spodaj. Ob strani si za lažje pritrjevanje pomagamo s kljukicami. Ko se lepilo posuši, kljukice odstranimo in streha je zaključena.

Stranske stranice prislonimo na streho in zarišimo, kje poteka streha. Odvečni del kartona nato odrežemo dva centimetra višje od narisane linije. Na vrhu odrežemo kvadratek in zapognemo dva centimetra navznoter. Zapognjene linije nato namažemo z lepilom in dobro prilepimo skupaj.

Zaključna dela mačje hiške

V naslednjem koraku narišemo linijo za okna in vrata, ki jih nato tudi izrežemo. Za konec še prilepimo dele tal skupaj in hiško pobarvamo po lastnih željah. Prav tako lahko notri damo mehko odejico, da bo naši mački bolj udobno. Za podrobnejši vpogled v samo sestavo mačje hiške pa si poglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf