VIDEO: Najmanjše pasme mačk na svetu

Mačke so izredno ljubka bitja, ki nas z njihovo samostojno in obenem izredno nežno naravo vedno znova raznežijo. Seveda pa so nekatere pasme mačk posebne tudi po svoji velikosti. V tokratnem prispevku vam predstavljamo najmanjše pasme mačk na svetu.

Himalajska mačka

Himalajska mačka spada v skupino desetih najmanjših pasem mačk na svetu in nosi karakteristike perzijske mačke in siamske mačke. Himalajska mačka nosi fizične karakteristike perzijske mačke, kot so kratke noge, robustno telo in košat rep, a obenem je njihov kožušček skoraj identičen kožuščku siamske mačke. Med vsemi predstavniki te pasme pa je ena prav posebna, ki velja za najmanjšo na svetu, imenovana »TINKERTOY«.

Bombajka ali bombaj mačka

Bombajka ali z drugo besedo imenovana bombaj mačka je po videzu izredno podobna črnemu panterju s to razliko, da je mnogo manjša od njega. Za to pasmo je značilna in obenem edina barva dlake črna barva. Kljub njihovemu na prvi pogled izredno agilnemu videzu, pa so bombaj mačke izredno lene in bodo raje izbrale spanje doma kot sprehajanje zunaj hiše.

Balijska mačka ali balines

Balijska mačka ima korenine v Združenih državah Amerike in spada v skupino dolgodlakih mačk. Zanje je značilno, da so izredno zveste in se velikokrat navežejo na eno osebo, ki ji posvečajo vso svojo pozornost brez obzira na druge ljudi.

Katere so še vse ostale pasme mačk, ki jih uvrščamo med najmanjše mačke na svetu, pa vam predstavljamo v spodnjem video posnetku.

Vesna Kropf