VIDEO: 5 napotkov, kako zaščititi mačko v zimskih dneh

Mačke so izredno občutljiva bitja in jih hitro lahko začne zebsti, kar pa posledično tudi pomeni, da niso ravno ljubiteljice zimskega letnega časa. V namen lažjega prenašanja mrzlih zimskih dni vam predstavljamo pet napotkov, kako zaščititi svojo mačko v zimskih dneh.

Preventivni veterinarski pregled

Pred zimo je priporočljivo, da svojo nadobudno mačjo kosmatinko peljemo na preventivni pregled k veterinarju. Veterinar bo mačko pregledal, v kolikor bo le to potrebno, tudi cepil in ji dal zaščito pred notranjimi zajedavci, v kolikor jo le ta potrebuje. Prav tako vam bo veterinar svetoval, kako v zimskem času pomagati pri krepitvi mačjega imunskega sistema in vam obenem podal še nekaj praktičnih napotkov.

Prehrana

Eden izmed ključnih dejavnikov v zimskem času za mačke pa je prilagoditev mačje prehrane. Mačke pozimi potrebujejo več hrane, natančneje več beljakovin, kot sicer v toplejših delih leta, saj potrebujejo več energije za vzdrževanje telesne temperature. Kot lastniki se moramo zavedati, da pri mačkah, ki živijo z nami v stanovanju, te prilagoditve niso tako velike. Pri prostoživečih mačkah pa je prilagoditev prehrane veliko večja in nujno potrebna, saj le te potrebujejo veliko več energije za vzdrževanje telesne temperature.

Topla zatočišča

Eden izmed pomembnih napotkov pa je tudi, da svoji mački ne glede na to, ali živi z nami v stanovanju ali hiši ali zunaj ustvarimo toplo zatočišče, kamor se bo lahko šla ogret. Seveda pa lahko to zatočišče služi tudi kot skrivališče, kamor se lahko zateče mačka po nekaj miru in tišine.

Mačje jakne

Za ogrevanje svoje mačke ali ohranjanje njene telesne temperature pa lahko tudi mački oblečemo mačjo jakno. Le ta je predvsem priporočljiva za mačke, ki nimajo dlake, saj so le te veliko bolj občutljive na mraz kot mačke s kožuščkom.

Ogrevanje

Napotek, ki velja za mačke, ki živijo z nami v hiši oziroma stanovanju, je, da poskrbimo, da je prostor, v katerem mačka biva, dovolj ogrevan. Mačkam, ki pa bivajo zunaj, pa poskrbite dovolj toplih odej v njenem zatočišču, da se bo lahko ogrela.

Za natančnejši vpogled v vseh pet napotkov, kako zaščititi svojo mačko v mrzlih zimskih dneh pa si poglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf