Veterinar spregledal FIV pri oboleli mački

veterinar-spregledal-fiv-pri-mackiPozdravljeni,
pišem vam, ker ne vem na koga obvestiti, ampak bi želela, da ljudje vedo kaj se lahko zgodi pri veterinarju in na kaj naj bodo pozorni.

Moj partner je “posvojil” mačko, ki se je zadrževala pri sosedih, ni bila njihova, ampak je od nekje prišla. Imela je že svoja leta – kakšnih 10 let in je bila sterilizirana. Začetek junija letos je začela vedno manj jesti, najprej smo mislili zaradi poletja, ker je toplo. Ko pa je začela hujšati, jo je 10.06.2014 odpeljal  k veterinarju. Ta je opravil testa FIV in FELV, katera naj bi bila negatvivna, dal ji je infuzijo, ker je bila zelo šibka ter nato še klical mojega partnerja, da ima 2 zobka okrušena, da drugega ne vidi in če naj ji odstrani zobke: seveda je rekel, da naj naredi kar je potrebno, saj smo bili na mačko zelo navezani (cena vsega je bila skoraj 100 eurov).

Mačka je prišla domov, par dni je bila bolje, vendar ni jedla. Moj partner je poskusil vse, kupoval ji je vso možno hrano, dajal zdravila katera je dala veterinarka, jo božal med hranjenjem in ji dajal dobesedno hrano v usta. Vendar ni jedla skoraj nič. V nedeljo 29.06. čez dan, ko je bil prost, jo je moral že nositi, ker ni imela moči hoditi, čez noč pa ni zadrževala niti več vode in blata. V ponedleljek 30.6. jo je odpeljal k drugem uveterinarju, kateri ga je potem, ko je naredil hemogram klical in rekel, da ne vidi nič posebnega in da bi rad opravil test FIV. Moj partner je rekel, da naj naredi test in mačka je bila FIV pozitivna!

Seveda smo ubogo žival uspavali… Tukaj so nam poleg računa (ponovno okoli 100 eurov) dali tudi kopijo izvidov. Nama pa je bilo grozno to, da je uboga žival tri tedne tako trpela, misva sva ji želela pomagati, a ker naj bi bila zdrava, nisva več vedela kaj, ona pa je vsak dan bolj hirala. Poraja se mi dvom, da prvi veterinar sploh ni opravil testa. Ker ne bi želela, da se še komu kaj takega zgodi, me zanima, če imate kakšen nasvet kaj narediti oziroma bi želela ljudi opozoriti, da žal obstajajo tudi takšni brezvestni vetrinarji. In naj vedno zahtevajo kopijo opravljenih izvidov, v kolikor nočejo naleteti na takšno mučenje živali, kot se je zgodilo nama.

Mirela Svetina

1 Komentar

  1. Testi za mačji aids in levkozo so v večini primerov zelo točni, zlasti pri odraslih mačkah. Zmotljivi so edino pri mačjih mladičih do nekje starosti 6 mesecev in so lahko lažno negativni. V kolikor se pokaže pozitiven rezultat pa je zagotovo obolela za fiv ali felv. Sploh pri mački, ki je že v zadnjem stadiju obolelosti test sigurno ne bi pokazal napačnega rezultata.

Comments are closed.