Vas mačka napada ponoči? To počne ZATO!

Ponoči mirno ležite v postelji nato pa vas vaša mačka nenadoma napade ali pa ima divje mačje izpade? Napad mačke ponoči ni tako neobičajen, kod bi sprva mislili. Marsikdo ob večerih ali ponoči doživlja enako; mačka opreza za čisto vsakim gibom pod vašo odejo.

Za takšno vedenje mačk obstaja več različnih razlogov. Razumevanje motivacije vaše mačke lahko omogoči, da je takšno vedenje znosnejše, lahko pa vam tudi pomaga razviti strategije za zmanjšanje te nadležne mačje navade.

Kdaj so mačke najbolj aktivne?

Mačke so rojeni lovci. Če ste kdaj imeli v lasti zunanjo mačko, ki vam je puščala »darilca« v obliki ptic in glodalcev na vašem pragu, zagotovo razumete divjo mačjo naravo.

Tudi notranje mačke so precej podobne, kakor zunanje. Majhne mehke igrače miši, razna peresa in ostale podobe manjših živali, ki jih vidite v trgovinah za male živali, mačke obožujejo in mnogim tudi ponujajo navidezno neskončno zabavo.

Mačke še posebej rade lovijo zvečer. Najbolj so aktivne okoli zore in mraka. Te živali doživljajo kratke izbruhe nagona, ki jim sledijo daljši časi počitka, največji izbruhi aktivnosti pa se pojavijo okoli zore in mraka. Morda vas bodo mučili njihovi veliki energijski izbruhi ob sončnem zahodu, zlasti poleti, ko sončni zahod pade tik pred spanjem, ali pa se boste med kratkimi izbruhi energije sredi noči prebudili. Kakorkoli, mačji naravni urnik lahko moti človeški spanec.

Vzroki za napad mačke ponoči

Vsekakor človeške metode igre poslabšajo naravne nagone mačke. Poleg genetike je lahko vzrok vedenja tudi vzgoja. Velikokrat, ko je mačka še mladiček, za igro z njo uporabljamo roke, roke pod odejo in podobno. Ob tem se mačka nauči, da so naši udi igrača. Ko se ponoči premikate pod odejo vaša mačka izvaja le naučeno – napad na plen.

Kaj storiti?

Efektivna metoda je seveda, da mačko čim bolj utrudite v dnevnih urah. Večina mačk popoldneve preživi na kavču ali na okenski polici medtem, ko imate svoje zaposlitve. Tako se vi utrudite, mačka pa zaradi lenega načina življenja čez dan prihrani energijo. Mačka hrepeni po vaši pozornosti, zato jo išče tudi ponoči.

Najbolje je, da mačko preden se odpravite spat, z igranjem in aktivnostmi utrudite, vendar z aktivnostjo, ki ni preveč eksplozivna zanjo, saj ji ta le podžge željo po večjem lovu.

Opazujte, katere vrste igrač ima vaša mačka najraje, nato pa te igrače uporabljajte ob določenem času dneva, najbolje v večerni rutini. Tako boste zagotovili, da ne boste pozabili časa igranja mačke, hkrati pa mački omogočili predvidljiv urnik.

Ko ste odsotni od doma in ne morete komunicirati s svojo mačko, lahko še povečate njeno aktivnost na več načinov. Uporabite lahko interaktivne igrače za hrano, ki rutino obroka spremenijo v zabavno dejavnost.

Pomembno je tudi, da se ne odzovete na agresivno vedenje mačke. Najbolje, da le ležimo na miru in navidezno ignoriramo njeno početje, saj bo mačka kmalu izgubila zanimanje za vragolije.

Večerna rutina in nežna igra ter poln trebušček vsekakor mačko pomirijo. Zapomnite si, da je takšna aktivnost povsem normalna za mačke, ki jo lahko postopoma premagamo z zgoraj navedenimi rutinami. Tako s povečanjem dnevne aktivnosti lahko, v nekaj tednih, opazimo, da se napad mačke ponoči umiri. 

Melani Kolbl

VIRI:
www.petsradar.com