V egipčanskih grobnicah so našli mumificirane mačke

Raziskovalci so med izkopavanji ob piramidi kralja Userkafa (5. Egipčanska dinastija) v Saqqari v Egiptu (30 km južno od Kaira) odkrili sedem sarkofagov v več kot 2500 let stari grobnici (po nekaterih podatkih več kot 6000 let stari grobnici).

Egiptovska arheološka ekipa je bila nemalo presenečena, ko so odkrili, kaj se skriva v sarkofagih. V treh sarkofagih so bile mumificirane mačke, v enem so bili posmrtni ostanki skrbnika kraljeve palače, našli pa so tudi mumificirane skarabeje ter več kot 100 mačjih kipcev in več pozlačenih lesenih kipcev leva, krave in sokola ter mačji kipec iz brona, posvečen mačji boginji Bastet. Tokratno raziskovanje je bilo še posebej razburljivo, saj so našli tudi novo, še nikoli odprto grobnico. Mumicifirani skarabeji in krste poslikane s hrošči, pa so bili tudi za arheologe presenečenje. Skarabej, eden izmed najbolj znanih starodavnih egiptovskih talismanov in sveti insekt egiptovske mitologije, velja za simbol nesmrtnosti. Starodavni Egipčani so ga enačili s soncem in verjetno simbolizirali kot boga sonca Ra.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri: