Toplotni udar pri mački

Toplotni udar oziroma vročinski šok lahko kot ljudje doživijo tudi naše mačke. Kako
nastane toplotni udar pri mački, kakšni so simptomi in kako ukrepati pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Kaj je toplotni udar?

Toplotni udar oziroma vročinski šok je stanje, do katerega pride zaradi prekomernega dviga telesne temperature mačke. Ob nepravočasnem ukrepanju lahko pride do življenjsko ogrožajočega stanja, ob katerem lahko pride do odpovedi organov ali celo pogina.

Toplotni udar ločujemo v dve skupini, klasičen toplotni udar, ki ga sprožijo visoke temperature okolja, in toplotni udar, ki ga sproži intenzivna telesna aktivnost, oziroma z drugo besedo napor. Pri mačkah je najpogostejši tip klasičen toplotni udar, ki ga sprožijo visoke temperature okolja, v katerem biva oziroma se giba mačka.

Znaki toplotnega udara

Prva najpogostejša simptoma, ki nakazujeta na toplotni udar pri mački, sta močno sopenje in hropeče dihanje. Mačka prav tako postaja vedno bolj nemirna in živčna. Začetni simptomi lahko hitro vodijo v prekomerno in šibko bitje srca, hitrejše, še plitvejše dihanje in močno pordelost sluznice ter jezika. Temperatura mačjega telesa se na tej točki dvigne nad 40 stopinj Cezija in tolikšen dvig temperature lahko sproži apatičnost, motnjo ravnotežja in posledično s tem tudi nekoordinirano gibanje.

V primeru, da ne pride do hitrega ukrepanja, se lahko pojavijo hudi krči, sluznica postane blede barve, mačka pa lahko celo izgubi zavest, kar lahko ob nepravočasnem ukrepanju vodi v pogin.

Kako ukrepati ob pojavu znakov toplotnega udara?

V primeru, da opazimo katerega od znakov toplotnega udara, je ključnega pomena, da ukrepamo čim hitreje in čim bolj učinkovito. V prvem koraku mačko nemudoma premaknemo v hladen prostor in nato začnemo z ohlajanjem. Najlažje jo bomo hladili z mokro brisačo, vendar je ob tem pomembno, da brisača ni preveč mrzla. Z ohlajanjem začnite pri tačkah in nadaljujte po trupu in na koncu ohladite tudi vrat. S tem postopkom boste njeno telo ohladili in stabilizirali njen krvni obtok.

Ko se njeno stanje malo stabilizira, ji ponudimo mlačno vodo, če lahko le to pije sama. V kolikor vodo zavrača, ji le te pod nobenim pogojem ne dajajte. Seveda pa so ti ukrepi zgolj prva pomoč, zato je ključnega pomena, da mačko kljub temu odpeljemo čim prej k veterinarju. Le ta jo bo podrobneje pregledal in poskrbel, da ob vročinskem udaru ni prišlo do poškodb notranjih organov.

Kako ukrepati, če mačka pade v nezavest?

Pomembno je, da ukrepamo kar se da hitro in mački nudimo prvo pomoč. Položimo jo na bok, glavo ji iztegnimo naprej in ji nežno potegnimo jezik iz gobca. S tem poskrbimo, da se mačka ne more zadušiti. V naslednjem koraku kar najhitreje poiščimo veterinarsko pomoč in med potjo skušajmo mačko ohladiti z mokrimi brisačami. Ob prihodu veterinarju bo le ta mačko stabiliziral, pregledal njene notranje organe in kri ter ocenil, ali morda le ta potrebuje še dodatno zdravljenje.

Vsekakor pa je ključnega pomena, da skušamo toplotni udar preprečiti z zadostno količino vode in hladnimi prostori v vročih poletnih mesecih. V kolikor pa do toplotnega udara vseeno pride, je pomembno, da ukrepamo čim hitreje in mačko odpeljemo na pregled k veterinarju.

Vesna Kropf

VIRI:

www.petmd.com

www.thesprucepets.com

www.wagwalking.com