Toksoplazmoza – mačji parazit ali ljubezenski napoj?

Ste kdaj gledali svojo mačko in niste mogli verjeti svojim očem, kako lahko tako popolno bitje obstaja? Lahko bi rekli, da je to le globoka ljubezen do svojega ljubljenčka. Kaj pa, če za tem obstaja popolnoma drugačen razlog in na kaj lahko to še vpliva? 

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza spada pod zoonoze – bolezni, ki se z živali lahko prenesejo na ljudi, njen povzročitelj pa je Toxoplasma gondii, znotrajcelični parazit iz skupine protozojev (praživali). Sicer se ta zajedavec lahko množi v katerem koli toplokrvnem organizmu, vendar se lahko spolno razmnožuje le v mačkah; bolj podrobno v njihovem črevesju.

Tam nastanejo oociste, ki se izločijo skupaj z iztrebki. Krog se sklene, ko iztrebke poje miš ali kateri koli drugi mačji plen, saj se v njih oociste razvijejo, preidejo v tkivo in tako postanejo tkivne ciste. Ko mačka svoj plen pojé, se te ciste aktivirajo, ustvarijo naraščaj, ki se med seboj začne pariti in tako proizvedejo nove oociste.

Edina težava je, da se miši (in drug plen) mačk že od nekdaj bojijo, saj je to v njihovi naravi. Tega se parazit loti tako, da preko belih krvničk prepotuje do možganov, kjer se znebi prirojenega strahu pred plenilci in poveča raven dopamina (hormona sreče). Miške imajo zato počasnejši reakcijski čas, so bolj nepremišljene, mačji urin pa jih celo privlači! Tako postanejo zelo lahek plen in parazit se lažje prenaša naprej.

Zaradi te reakcije, obstaja velika možnost, da se toxoplasma gondii med drugim spravi tudi na nevrotransmiterje oziroma živčne prenašalce.

 

Oblike toksoplazmoze

Črevesna oblika

Infekcija je pri muckah ponavadi brez bolezenskih znakov, črevesna oblika pa se ponavadi pokaže le z drisko, ki traja en do dva tedna in se pojavi le pri 10%-20% mačk.

Diseminirana oblika

Ta oblika je lahko smrtno nevarna, pojavi pa se le pri mačkah z oslabljenim ali prizadetim imunskim sistemom – mačji AIDS, levkoza ipd.
Znaki na katere moramo biti pozorni so: neješčnost, povišana in nato drastično znižana telesna temperatura, trebušna vodenica, zlatenica, težko dihanje

Kronična toksoplazmoza

Znaki te oblike so zelo podobni diseminirani obliki, vendar se jo, s pravilnimi terapijami, lahko ozdravi.
Znaki so: vnetje oči, vročina, otrdelost mišic, hujšanje, neješčnost, epileptični napadi, zlatenica, driska, vnetje trebušne slinavke

Sicer toksoplazmoza v veliki večini v svojem gostitelju preživi brez simptomov, če pa se pojavijo kakšni znaki, pa se takoj posvetujte z veterinarjem.

 

 

Kakšni so znaki pri ljudeh?

Toksoplazmozo lahko dobimo tudi ljudje, če pridemo v stik s čemerkoli, ki je bilo izpostavljeno kontaminiranim mačjim iztrebkom – onesnažena voda, neoprano sadje in zelenjava, igranje v peskovnikih, premalo toplotno obdelano meso, čiščenje mačjih stranišč.

Znaki:

 • Zdravi ljudje ponavadi ne razvijejo nobenih znakov ali pa so zelo blagi – povečane bezgavke, vročina, slabo počutje, bolečine v mišicah, boleče grlo, izpuščaji. V tem primeru gredo simptomi stran sami od sebe, telo pa začne tvoriti protitelesca.
 • Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom (AIDS), lahko razvijejo hujše simptome kot so vnetje srčne mišice, možganov in pljuč. Zanje je to, brez zdravljenja, lahko smrtno nevarno.
 • Lahko se pojavi tudi pri nosečnicah: Toksoplazmoza je lahko posebej nevarna za zarodke nosečnic le, če se ženska PRVIČ okuži med nosečnostjo. Parazit lahko na zarodku pusti trajne posledice kot so: vnetje oči, slepota, vnetje možganov, epilepsija, slabokrvnost, pljučnica, zlatenica itd. Na srečo so testi za toksoplazmozo med nosečnostjo obvezni, priporočljivo pa je tudi, da se v tem obdobju nosečnica izogiba mačjim iztrebkom.

Seveda je treba izpostaviti, da je mačka prenašalka le ENKRAT v življenju in sicer po prvi okužbi. Kužna je le 3-21 dni in samo preko iztrebkov. Po prvi okužbi, mačka začne doživljenjsko tvoriti protitelesca in tako preneha izločati oociste. Toksoplazmoza se ne širi preko kožuha, zato božanje ni niti malo nevarno.


Kakšni so preventivni ukrepi?

Najpomembnejša je osnovna higiena in redno umivanje rok, med drugim pa so nekateri ukrepi še sledeči:

 • pravilna toplotna obdelava mesa
 • pranje sadja in zelenjave
 • izogibanje stikom z mačjimi iztrebki oziroma umivanje rok takoj po ravnanju z le-temi
 • redno čiščenje in razkuževaje mačjih stranišč
 • vrtnarjenje z rokavicami
 • izogibanje pitju z onesnaženo vodo
 • mačk ne hranimo s slabo kuhanim mesom
 • po stiku s surovim mesom, dobro operemo vse pripomočke, ki smo jih uporabljali za pripravo
 • po vsakem stiku z zemljo, peskom, neoprano hrano, surovim mesom, si dobro operemo roke

 

Kako pa toksoplazmoza vpliva na naše možgane?

Veliko je teorij, da je toksoplazmoza pri ljudeh povezana z nekaterimi nevrološkimi motnjami kot so shizofrenija, bipolarna motnja, obsesivna kompulzivna motnja in agresija. Prav tako tudi v nas lahko povzroči počasnejši reakcijski čas in nepremišljenost, hkrati pa nam dvigne raven dopamina (možnost je tudi, da nas ne moti vonj urina mačk).

Morda imamo zato občutek, da je naša mačka najboljša mačka na svetu? Ali pa smo zaradi tega le lažji plen za naše plenilske sostanovalke? Nedavne raziskave so nekatere od teh teorij zavrgle.

Toksoplazmoza ali ne, vsak lastnik bo svojo mačjo prijateljico upravičeno koval v zvezde, pa naj bo razlog za to parazit ali pa preprosto ljubezen do mačk.

Neža Bukovec

 

VIRI:
www.nijz.si
www.zvc.si
www.sl.wikipedia.org
www.vet-center-si