Štirje zabavni načini za povezovanje z mačko

Mačke imajo sloves, da niso tako ljubeče, zveste in družabne kakor psi. A vsak, ki je lastnik mačke, lahko pove, da se tudi te živali navežejo na svoje ljudi in da tudi one izkazujejo ljubezen. Veliko je seveda odvisnega od samega temperamenta in tudi od načina življenja mačke. Zunanje mačke so navadno mogoče malo manj navezane na svojo družino, a to še ne pomeni, da sploh niso. So pa s svojim človekom nekoliko bolj povezane notranje mačke iz preprostega razloga; če imate mačko v hiši ali stanovanju, avtomatsko z njo preživite več časa. Je pa pomembno tudi, na kakšen način z njo preživimo čas. Tukaj je nekaj idej, kaj lahko počnete z mačko in tako izboljšate vajino vez.

Ko v svoj dom sprejmete mačko se zavedajte, da je to živo bitje, in kljub temu, da so mačke mogoče nekoliko bolj samostojne, kakor denimo psi, vas še vedno potrebujejo.

RITUAL

Mačke imajo rade rutino in rituale in vesele bodo, če bodo z vami imele določene navade. Če imate več mačk, lahko recimo vsako pozdravite na med seboj različne načine. Izmislite si „pozdrav“ za vsako mačko posebej, s katero boste vsaki dali vedeti, da ste veseli, da jo vidite. Eno pobožajte, z drugo se poigrajte, tretji dajte priboljšek. Pomembno je, da dobro poznate svoje živali in da vsako pozdravite na tak način, kakršen bo njej najbolj ugajal. Tudi če imate samo eno mačko, jo lahko pozdravite vsak dan enako, npr. tako, da jo ob prihodu domov pobožate in ponudite njen najljubši priboljšek. S tem se bo mačka počutila ljubljeno in povezano z vami.

MASAŽA MAČKE

Ljudje masažo vidimo kakor neko sprostitev in pri mačkah je situacija zelo podobna. Če se odločite masirati mačko, jo bo to spravilo v boljšo voljo. Tudi, če vaša mačka sodi med tiste bolj živahne, se bo ob pravilni masaži umirila. Cenila bo vaše početje in masaža vaju bo absolutno zbližala. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da je to odlična dejavnost tudi za posvojene mačke, ki še niso vajene človeške bližine in dotikov. Pomembno pa je, da niste pregrobi. Opazujte mačko in če vidite, da ji je kaj neprijetno, tega ne počnite. Prav tako ne uporabljajte nobenih losjonov ali masažnega olja, kot bi to uporabljali pri ljudeh. Mačji kožuh je delikaten in veliko človeških preparatov lahko povzroči težave.

IGRANJE

Kljub temu da so mačke danes že zelo udomačene, imajo v sebi še vedno del divjine. Še vedno imajo močne nagone, ki jih je potrebno zadovoljiti. Nagon oziroma željo po lovu najlažje izpolnete z igro. Če je le možno, si v dnevu vzemite pol ure za igranje z mačko. Nekatere rade lovijo žogo, druge bodo bolj navdušene nad igračami na vrvici, če ima vaša mačka raje mentalno zaposlitev, pa obstaja tudi malo morje interaktivnih igrač. S tem boste vašo mačko ohranjali aktivno, poskrbeli, da razmišlja, igra pa vaju bo tudi povezala. Tudi igra lahko postane en super ritual v dnevu.

GLASBA

Sliši se smešno, a veliko mačk obožuje glasbo! Več raziskav je že pokazalo, da ustrezna glasba lahko mačko pomiri ter zmanjša njen stres. Predvajanje take glasbe pride še posebej prav v bolj kaotičnih situacijah, npr. selitvi, novemu družinskemu članu, ali pa, če ste mačko komaj dobili in želite, da se čim bolje počuti v novem domu. Obstajajo tudi CD-ji, ki so bili narejeni prav za mačke s strani glasbenikov, sama glasba je pa ustvarjena na podlagi raziskav o temu, kakšni zvoki so mačkam najljubši.

Seveda pa vam bo mačka hvaležna, če tudi ustrezno poskrbite za njo; v dnevu se poleg igre tudi dovolj crkljajte, negujte, ter ji zagotovite tudi veterinarsko oskrbo. Prilagodite se njenim potrebam; če je žival sprva nekoliko bolj zadržana, ji dajte prostor. Tudi, če se skriva, jo pustite in jo ne silite, da preživi čas z vami. Bodite potrpežljivi in ljubeči. Ne kaznujte mačke, kadar ne počne tistega, kar želite vi in nikoli z njo ne bodite nasilni. Ko v svoj dom sprejmete mačko se zavedajte, da je to živo bitje, in kljub temu, da so mačke mogoče nekoliko bolj samostojne, kakor denimo psi, vas še vedno potrebujejo.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.petful.com
https://www.bustle.com
https://catingtonpost.com