Skrb za notranje muce pozimi

Zaradi vztrajnega nižanja temperatur smo že skorajda vsi potegnili tople nogavice in plašče na plano, k temu seveda sodijo še zeliščni čaji in napitki za ohranjanje imunskega sistema v najboljši formi. Tako se ljudje spopadamo s prihodom zimskih dni, kaj pa naši hišni muci in muce? Najbrž si mislite, da za njih prilagoditve niso potrebne. A ni tako, še posebej starejše muce potrebujejo veliko pozornosti tudi pozimi, da se izognemo nevšečnostim, ki prežijo na nas.

Še posebej starejše muce potrebujejo veliko pozornosti tudi pozimi, da se izognemo nevšečnostim, ki prežijo na nas.

Toplo ležišče

Vsem mucam je skupno dejstvo, da se nikakor ne morejo odreči ogrevanemu ležišču pozimi. Zato pri vaši muci vsekakor dobite dodatne točke za trud, če ležišče postavite ob radiatorju, topli peči ali drugemu grelnemu elementu. Toplota še posebej prija starejšim mačkam in tistim, ki trpijo zaradi bolečin, ki jih povzroča artritis. Najprej se seveda prepričamo, da je ležišče popolnoma varno in da se lahko muca kadarkoli sama umakne, če ji postane prevroče.

Na izbiro je mnogo ležišč, ki lahko zadovoljijo še tako prefinjen mačji okus. Pri izbiri upoštevajmo spalne navade naše ljubljenke, na položaj in mesto v katerem običajno spi. Trgovine so založene z različnimi izdelki, pa vendar na naše presenečenje, muce najraje izberejo najbolj preprosto mesto za spanje, ki najbrž prvotno sploh ni bilo namenjeno za mačje tačke. Če se želite izogniti nepotrebnemu zapravljanju denarja in hkrati mačji posteljici dodati osebni pečat, lahko z nekaj časa in malo domišljije ustvarite pravi mačji hotel! Vse kar potrebujete je nekoliko večja škatla in topla odejica ali dve. Da bo posteljica bolj udobna lahko na dno položite staro blazino, ki je ne potrebujete več.

Če vaša muca uživa v opazovanju narave z okenske police se prepričajte, da okna dobro tesnijo in niso prepišna. Na okensko polico položimo odejico ali blazino, še posebej če je ta kamnita in hladna.

Priporočljivo je, da spodbujate muco, da ujame čim več sončnih žarkov tekom turobne zime. Klasičen prizor v mnogih domovih je muca, ki leži na delčku tal obsijanih s soncem, ki posije skozi okno. Pomagajte muci tako, da na tisto mesto postavite stol in lahko vam zagotovim, da bo muca vsak dan ob istem času ležala na stolu in uživala v toploti sončnih žarkov.

Če peljete muco k veterinarju v njen transporter poleg odej položite plastenko s toplo vodo in odejico, ki je preživela nekaj minut v sušilniku. Transporter pokrijte z dodatnim pregrinjalom v izogib prepihu.

Ohranjanje primerne vlažnosti

Zaradi kurjave je zrak v hiši pogosto presuh in otežuje dihanje tako živali kot tudi ljudi, s tem je povečana tudi možnost bolezni dihal. Z uporabo diskretnih vlažilnikov zraka to ni več težava.

Spremljanje prehrane

Staranje muce ima lahko vpliv tudi na spremembo v njenem apetitu. Prepričati se moramo, da muca poje dovolj kalorij na dan in da prehrana zadosti vsem njenim potrebam po vitaminih in mineralih. Spremljati moramo tudi njeno telesno težo, če je le-ta prenizka ima muca lahko težave z ohranjanjem toplote. Dodajanje esencialnih maščobnih kislin, ki se nahajajo na primer v ribjem olju, deluje blagodejno na rast dlake, tako bo kožuh bolj bogat in muca bo lažje ohranjala primerno telesno temperaturo.

Telesna aktivnost

Kljub temu, da v mrzlih dneh naša motivacija za gibanje nekoliko upade, moramo za naše ljubljenčke poskrbeti z vsakdanjo igro, ki bo ohranjala njihovo gibčnost in hkrati pokurila nekaj odvečnih kalorij. Težavnost igre prilagodimo starosti in telesnemu stanju muce. Pustimo domišljiji prosto pot in igre naredimo razgibane, da se muca ne prične dolgočasiti.

Sklepi starejših in artritičnih muc preko zime postanejo še posebej boleči in okrnjeni, zato je gibanje lahko oteženo. Takšne muce potrebujejo med igro več nadzora, posebej pri plezanju obstaja večja nevarnost padca.

Uredimo mačkam prijazno okolje

Nekateri skrbniki imajo mačje stranišče postavljeno v kletnih prostorih ali garažah. Za starejše muce in tiste z določenimi bolezenskimi stanji to ni dobrodošlo, saj je navadno v teh prostorih temperatura zraka mnogo nižja od sobne, takšna nihanja temperatur pa mucam predstavlja težavo. Prav tako je neprimerno zapiranje muc v hladne in vlažne prostore preko noči.

Tako kot naše telo doživlja stres pri prehodu iz tople jeseni v mrzlo zimo, tudi muce doživljajo spremembe, ki oslabijo njihov imunski sistem. Posebej so ogrožene starejše muce in tiste s kroničnimi boleznimi. Naj vam bodo ti napotki v pomoč, da bo zima prijetna in brezskrbna tako za vas kot tudi za vašo mačjo kepico.

Anja Šajn

Viri:
www.cozycatfurniture.com
www.catbehaviorassociates.com