Reševanje malega Cofka

resevanje-malega-cofka-1Že zgodaj zjutraj je bilo jasno, da je pred nami še en vroč dan. Čudovito nedeljsko jutro, dan za uživanje in lenarjenje. Nekaj minut čez deveto uro pa je zazvonil telefon. »Oh, ne, spet kličejo iz službe!« Previdno sem se oglasila in na drugi strani zaslišala glasek, ki je zelo hitro povedal, zakaj kliče. Ob prometni cesti so videli malega tavajočega mucka, ki ga je, več kot očitno, nekdo namerno zapustil. Pri takšnih stvareh so potrebni hitri odzivi, kajti vsak premik bi zanj lahko bil usoden. (((ZANAROCNIKE)))

Odpravila sem se na kraj, kjer so ga nazadnje videli. S fantom sva se sprehodila po kolesarski stezi, ki je v bližini glavne ceste in vodi v eno izmed večjih slovenskih mest. Z nežnim klicanjem in skrbnim opazovanjem ni bilo težko najti malega nadobudneža, vendar je nastal velik problem, saj mucek ni bil dovolj zaupljiv, da bi se mu lahko približala. Začel je bežati, kar je znova otežilo reševanje, saj je pretila velika nevarnost, da bi zašel na cesto. Med neuspelimi poskusi približevanja sem opazila, da ima hudo poškodovano prednjo tačko, vendar je bil kljub temu dovolj spreten, da se je izmikal. Po naporni uri prigovarjanj je končno spoznal, da ne bo nič narobe, če se bo pustil prijeti in malo pocrkljati.

resevanje-malega-cofka-2Zaradi hitrega odziva je bilo rešeno še eno mačje življenje, vendar je imel mucek Cofi, kot sva ga pozneje poimenovala s fantom, pred seboj še dolgo pot do okrevanja. Po dolgotrajni in na koncu neuspešni rehabilitaciji so mu morali poškodovano tačko amputirati, vendar je po uspešnem posegu amputacije bil kot prerojen. V prvih dneh je potreboval veliko počitka, nato pa je pokazal, kako živahne narave je v resnici. Lovljenje krznenih mišk je bila zanj mala malica, peresa so bila njegova strast. Rana se je lepo zacelila, pripeljali smo mu družbo treh razvajenih mačkonov, vendar ni pokazal nikakršnega zanimanja po nadaljnjem združevanju, zato je v začasni oskrbi ostal sam. Bil je povsem nezahteven in zadovoljen, da ima hrano, vodo in prijetno ležišče, nato pa je nekega dne moral zamenjati začasni dom. Pričakali so ga veliki mačji kolegi in mu pokazali, da ni glavni pri hiši. A že po krajših počitnicah se je odpravil v svoj domek, kjer je tudi ostal.

Sandra Kuhar

Objavljeno v enajsti številki revije Mucek