Razlike med mačkami ženskega in moškega spola

 

Telesne lastnosti živali igrajo pomembno vlogo pri tem, kakšna bo žival in kako bo živela. Ko srečamo živo bitje, se pogosto najprej vprašamo, katerega spola je. Tako kot pri ljudeh nam tudi pri živalih to pomaga predvidevati njihovo vedenje. Kako ugotovimo spol mačke in kaj nam ta o njej pove?

Two cats closeup

Razlike med mačkami in mački

Kot verjetno vemo že vsi, se mačke ženskega in moškega spola razlikujejo po zunanjih genitalijah, tako da spol mačke lahko relativno enostavno določimo, če si lahko ogledamo to področje. Obstaja pa tudi nekaj drugih značilnosti, ki nam lahko pomagajo ugotoviti, katerega spola je mačka, saj so določene lastnosti specifične le za en spol. Barva mačke je en tak pokazatelj. Trikolor mačke in mačke želvovinaste barve so skoraj zanesljivo samice. Med oranžnimi mačkami je praviloma več samcev kot samic, vendar niso izključno samci, zato to ni zanesljiv način za določanje spola. O spolu mačke pa nam lahko veliko pove tudi njeno vedenje. Še posebej med nesteriliziranimi mačkami in nekastriranimi mački obstaja nekaj razlik v vedenju.

Nekastrirani mački

Nekastrirani mački so bolj teritorialni in posledično bolj agresivni do drugih mačkov, zato se pogosteje pretepajo, nekateri pa so lahko agresivni tudi do ljudi. Mački pogosteje označujejo teritorij z urinom, kar zna biti neprijetno, če si za svoj teritorij izberejo vaš novi kavč. Ta urin ima poleg tega, da je moker, še eno ljudem neljubo značilnost, in sicer ima močan vonj, ki naj bi tekmeca opozoril, da je ozemlje zasedeno, in ga odvrnil od gibanja po njem.

Nesterilizirane mačke

Nesterilizirane mačke se gonijo od starosti 6 mesecev naprej. V toplem času leta (mačke, ki živijo v ogrevani hiši, pa lahko tudi vse leto) se gonijo na tri do pet tednov. Mačka, ki se goni, bo naredila vse, da bo pobegnila in našla partnerja za parjenje. V tem času bo stalno tulila in jokala – s tem namreč mačke med gonitvijo poskušajo priklicati samce, ob tem pa pogosto motijo naš spanec.

Ozemlje, po katerem se žival najpogosteje giblje, je pri mačkah precej manjše kot pri njihovih samcih. Večina mačjih samic se praviloma giblje približno 100 metrov okrog svoje sklede s hrano. To pomeni, da mačke večinoma ostajajo znotraj ali v okolici svojega doma in le občasno obiščejo bolj oddaljena področja. Samci so bolj avanturistični in se neredko sprehajajo tudi do kilometer stran od doma. To zna biti za mačka težavno, saj je tako izpostavljen številnim nevarnostim. Zaradi teh lastnosti naj bi bilo mačjo samico lažje navaditi na izključno notranje bivanje, saj morda več prostora za gibanje niti ne bo želela. Samci znajo biti pri tem bolj problematični, vendar pa to nikakor ne pomeni, da mačka ne moremo privaditi na življenje znotraj stanovanja in da v njem ne more biti srečen.

Med steriliziranimi mačkami in kastriranimi mački je več podobnosti. Pri obeh spolih je po kastraciji/sterilizaciji teritorialni nagon manjši, posledično se zmanjša tudi agresija. Ostajajo bližje doma, saj jih iskanje partnerja za paritev ne zanima več. Na splošno velja, da če mačk ne želimo vzrejati, veliko boljše ljubljenčke predstavljajo sterilizirane/kastrirane mačke obeh spolov, saj so manj problematične, hkrati pa ne prispevajo k povečanemu številu neželenih mačjih mladičev. Dokazano je, da so kastrirani samci prijaznejši od nekastriranih, pri samici pa razlika v prijaznosti po sterilizaciji ni tako očitna, saj tudi plodne mačke običajno niso izrazito agresivne.

Samci se raje crkljajo, samice so bolj samostojne

Razlike med spoloma pri mačkah so torej večinoma povezane z njihovim razmnoževanjem. Ker pa so ljudje, ki z mačkami živijo, zagotovo največji strokovnjaki za njihovo vedenje, lahko omenimo tudi nekaj razlik, o katerih poročajo ljubitelji mačk, ki pa niso povezane z mačjo fizionomijo. Številni skrbniki mačk poročajo, da so mačji samci nekoliko bolj naklonjeni človeku in se raje crkljajo.  Samice nekateri opisujejo kot bolj samostojne, samosvoje, spremenljive volje. Nekateri se s to trditvijo ne strinjajo in pravijo, da imajo doma zelo scrkljano samico ali zelo samostojnega samca. Kakšna je resnica, torej presodite sami.

Če doma že imate mačko in nameravate domov pripeljati še eno, je spol lahko pomemben dejavnik pri tem, kako se bosta novi sostanovalki razumeli. Če ste skrbnik dominantnega samca, je lahko drugi odrasli samec v vašem domu za prvega grožnja, kar bo vodilo v slabe odnose med mačkoma, pretepe in pretirano označevanje teritorija z urinom. Samice naj bi lažje sprejele drugo samico, saj je agresivnejši samec lahko za mačko pregrob. Seveda so to le smernice in nikakor ne pravila – pri tej odločitvi je glavni dejavnik karakter obeh mačk.

Vedenje mačk je odvisno od več dejavnikov

Vedenje mačk je odvisno od mnogih dejavnikov, kot so pasma mačke, okolje in interakcije v mladosti, starost, pri kateri je bila ločena od mame, število mladičev v leglu, in seveda tudi izkušnje z ljudmi zunaj in znotraj svojega doma skozi celo življenje. Življenjske izkušnje torej spreminjajo karakter mačke, nanj pa lahko vplivamo tudi sami s pomočjo okolja, ki ga nudimo mački, in našega odnosa do nje. Zato spol ne bi smel imeti velike vlogi pri izbiri domače mačke, še posebej, če jo nameravamo sterilizirati/kastrirati.

 

Ana Ažman

Viri:
www.petful.com
www.cat-world.com.au
pets.thenest.com
www.petmd.com

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na Muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

——–