Prisotnost mačke na delovnem mestu

Zavetišča so polna živali, ki potrebujemo dom. S posvojitvijo rešimo življenje in zagotovimo varen, ter ljubeč dom. V zahvalo pa nam je nudena brezpogojna ljubezen.

Veliko je ljudi, ki si želijo, a ne morejo imeti hišnega ljubljenčka v svojem domu. Slednji lahko v nekaterih primerih posvojijo žival, katere dom postane njihovo delovno okolje. Tako žival ne prinaša veselja le doma, temveč tudi na delovnem mestu. Najpogosteje si zaposleni prostore delajo s psi ali mačkami.

Priteg pozornosti

Mačke poleg pisarn najdejo svoje mesto na veterinarskih klinikah, lokalih, trgovinah, delavnicah… Poleg tega, da pozitivno vplivajo na zaposlene, s svojo prisotnostjo privabijo stranke. Slednje se pogosteje odločijo za obisk podjetja, že le za to, da bi obiskale mačko. Nekateri si podjetje zapomnijo bolj po imenu mačke, kot po nazivu podjetja.

Manjši stres

Bližina mačke, njeno predenje in dotik dlake znižajo srčni utrip, krvni tlak in raven stresa. Popestri dnevno rutino, saj jo je prijetno opazovati med igro, kar vpliva na boljše vzdušje in poveča motivacijo za delo. Če zaposleni ni dobro razpoložen jo poiščejo, opazuje pri igri, se z njo poigrajo in se kasneje boljše volje vrne k delu.

Povečana produktivnost

Prisotnost mačke na delovnem mestu pomaga pri lažjem soočanju s stresnimi situacijami. Zaposleni, ki niso toliko pod stresom so bolj sproščeni in produktivni. 

Boljša komunikacija

Mačka pomaga pri odpravi komunikacijskih ovir. Zaposleni se pogosteje podružijo in pogovorijo še o čem drugem. Najdejo skupne točke, rešitve. Sproščen pristop pripomore k izboljšanju komunikacije med ekipo in s tem k dobrim medsebojnim odnosom in lažji dosegi zastavljenih ciljev.

Timsko delo

Običajno ena oseba prevzame glavno odgovornost za oskrbo mačke, vendar se pričakuje, da se tudi ostali sodelavci pridružijo. To spodbuja občutek za timsko delo, saj zaposleni skupaj skrbijo za svojega štirinožnega člana. Ko se delavci združijo kot ekipa, se zmanjšajo konflikti in nesoglasja. To vpliva na to, da so delavci zadovoljni in tudi bolj zdravi.

Preprečujejo izgorelost zaposlenih

Čez dan smo zaposleni z delom, hitimo s končanjem projektov, zadanih nalog in velikokrat pozabimo na odmor. Veliko zaposlenih pogosto preskoči kosilo in se odloči le za hiter prigrizek. Slednje lahko privede do izgorelosti. Redni odmori zagotovijo, da se delavec spočije. Še tako osredotočen zaposleni se ne more upreti pogledu na mačko, še posebej, če se ta opoteka okoli njega, sedi v njegovi neposredni bližini ali skoči v naročje. V prostoru vlada sproščeno vzdušje. Prisoten je nasmeh ob pogledu na mačje norčije. To pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu zdravju, kar učinkovito zniža tveganje za izgorelost in bolniško odsotnost.

 

Potrebno je pomisliti tudi na

  • zagotovitev ustreznega prostora in opremo za mačko
  • žival mora biti zdrava in redno tretirana prozi zajedavcem
  • morebitne alergije zaposlenih
  • ustrezno čistočo prostorov
  • morebitna škoda
  • poškodbe

 

Upamo lahko, da bo več delodajalcev prepoznalo prednosti prisotnosti hišnega ljubljenčka na delovnem mestu in se odločilo, da jim odpro vrata. Saj je vsakemu delodajalcu pomembno, da so njegovi zaposleni zdravi, zadovoljni in osredotočeni na delo.

Darja Polajžer

——————————————————————————————————

OBIŠČITE NAŠO SPLETNO TRGOVINO IN RAZVAJAJTE VAŠO MAČKO:

https://kuzekmucek.si/kategorija-izdelka/za-mucke