Prehranski dodatki za mačke

V današnjem času ljudje lahko zase najdemo že malo morje prehranskih dodatkov. Nobeno presenečenje ni, da se ob tem mačji lastniki vprašamo: ali obstajajo tudi prehranski dodatki za mačke? Jih mačke potrebujejo? Odgovore vam razkrivamo v tokratnem prispevku.

Uporaba prehranskih dodatkov pri mačkah

Osnovni namen dodatkov je dopolnjevati prehranske potrebe, ki jih mačka ne zadovolji s prehrano. V mačjih briketih je načeloma že dodan nivo prehranskih dodatkov, ki jih mačka potrebuje. Ob kvalitetni prehrani pri zdravi mački potrebe po dodajanju praktično ni.

Vsekakor pa je priporočljiva pozornost takrat, ko ne uporabljamo briketov kot osnovno prehrano. Najpogosteje se to zgodi v primerih, ko mačka uživa kuhano hrano ali surovo hrano, pripravljeno doma. V obeh primerih je priporočljiv manjši vnos prehranskih dopolnil, a se o tem dodatno posvetujte z veterinarjem.

Priporočljivo je tudi, da mački dajemo prehranske dodatke, če je le ta bolna in zato vseh snovi s prehrano ne more dobiti. Prav tako so dodatki smiselni takrat, ko je mačka pod stresom – tako fizičnim, kot tudi psihičnim. To je lahko stres zaradi selitve, prihoda novih družinskih članov, cepljenja ali sterilizacije. Tudi tukaj je potreben predhoden posvet z veterinarjem.

Kateri dodatki so namenjeni mačkam?

Verjeli ali ne, tudi prehranski dodatki za mačke so na trgu vse bolj razširjeni. Med najbolj poznanimi so definitivno multivitaminski dodatki, ki pomagajo okrepiti imunski sistem mačke. Uporaba je smiselna sploh v jesenskem in zimskem času, ko razsajajo raznorazne bolezni.

Za okrepitev imunskega sistema pa je prav tako priporočljiv vitamin C, ki ga dodajamo ob padcu odpornosti, bolezni ali ob hudem stresu. Tudi dodajanje vitamina C je priporočljivo ob razsajanju viroz ali v primeru, ko je mačka bolna.

Med pogostejšimi dodatki je prav tako biotin, ki pomaga pri nastajanju in rasti nove dlake. Priporočljivo je dodajanje v času menjave dlake torej spomladi in jeseni. Takrat se količina biotina v telesu zmanjša. Ta je ključen za pospešeno rast nove dlake in optimalno odpadanje stare. Z vnosom biotina se lahko sam proces menjave dlake skrajša.

Pomemben prehranski dodatek pa je tudi kalcij. Dodajanje je priporočljivo za breje mačke in njene mladičke, ki zaradi svoje rasti potrebujejo več kalcija v svojem organizmu. Mladički kalcij potrebujejo tudi kasneje v času rasti in menjave zob. A pozor – ob preveliki količini se kalcij skladišči v telesu in povzroči, da se kosti ne razvijajo pravilno. Pred dodajanjem se posvetujte s strokovnjakom.

Pred vsakim dodajanjem prehranskih dodatkov se je potrebno posvetovati z veterinarjem. Ta vam bo svetoval, kaj in koliko posameznega dodatka mačka potrebuje. S previsoko količino prehranskih dodatkov naredimo mački več škode kot koristi, zato je še tako pomembno, da nasvete poiščemo pri stroki.

Vesna Kropf

 

VIRI:

www.pets.webmd.com

www.petmd.com