Predstavitev pasme: Savannah

Zgodovina

Ime je pasma dobila po prvi predstavnici uspešnega križanja med domačo mačko, v tem primeru s siamko in servalom. Savannah se je skotila 7. aprila 1986 v Pensilvaniji (ZDA) in s svojim eksotičnim videzom je takoj zbudila pozornost.

Serval je afriška divja mačka srednje velikosti, vitkega telesa in dolgih okončin z velikimi ušesi. Najbolj razširjena je v savanah podsaharske Afrike. Je odlična tekačica, dobra plezalka in plavalka ter kot taka izjemno spretna lovka. Drugače je samotarka, ki se zadržuje na svojem teritoriju.

Savannah mačka je med vzreditelji postala popularna konec devetdesetih, torej dobro desetletje po prvem uspelem križanju teh dveh različnih vrst.

Prvi standard pasme sta 1996 sestavila pobudnik nove pasme in eden prvih lastnikov F2 generacije savannah Patrick Kelley ter vzrediteljica Joyce Sroufe. TICA (The International Cat Association) je leta 2001 na tej podlagi pasmo priznala in registrirala. Polnopravno članstvo v organizaciji TICA za pridobitev šampionatskega naziva je pasma pridobila v letu 2012.

Opis in značilnosti

Gre za novodobno pasemsko mačko, ki je priljubljena predvsem zaradi eksotičnega videza in hkrati udomačenega značaja. Savannah mačke so veliko bolj družabne kot običajne, zato jih po zvestobi primerjajo celo s psi. Uživajo v igri prinašanja igračke. Še ljubši jim je sprehod po travniku, kjer neutrudno preganjajo metulje in kobilice ter oprezajo za ptiči. Po naših izkušnjah potrebujejo dnevno aktivnost, drugače so lahko precej otožne in melanholične. Kot posledica presežka energije je lahko celo uničevalno vedenje. So izredno inteligentne mačke, ki se veselijo tudi mentalnih izzivov.

Savannah veljajo za ene največjih pasemskih mačk, čeprav je lahko velikost precej različna. Dejansko so velike le zgodnje generacije (F1 in F2), medtem ko so F3 in nižje generacije po velikosti primerljive z drugimi pasemskimi in običajnimi domačimi mačkami. Precejšnje razlike v velikosti so tudi med spoloma, samci so lahko bistveno večji od samic. Kljub temu so zaradi nekaterih telesnih potez videti večje in težje, kot so v resnici, predvsem na račun dolgega in vitkega trupa ter dolgih elegantnih okončin. Krasijo jih še veliki in pokončni uhlji, eleganten vrat ter srednje dolg rep. K videzu divje mačke dodatno prispeva rjava barva kožuha s črnimi ali temno rjavimi pikami (brown spotted tabby). Dovoljene barve so tudi srebrna oziroma silver spotted tabby, črna in smoke. Po hrbtni strani vratu in med lopaticama so vzdolž telesa temne črte. Značilna je markacija hrbtne stani uhlja (oceli – svetla sredinska proga) in solzni »madeži« pod očmi. Nasploh je zaželeno, da so markacije in pike čim bolj drzne oziroma poudarjene. Rep s črnimi progami se oblo zaključi s prav tako črno konico. Mladički imajo modre oči, odrasle mačke pa zelene, jantarno zlate ali rjave. Najbolj zaželen videz je mini replika servala.

Neizmerna radovednost, igrivost in samozavest jih dela nekaj posebnega. So zelo aktivne in potrebujejo veliko mero pozornosti, kar izkazujejo s svojim interaktivnim odzivanjem. Močno se navežejo na svoje družinske člane, običajno še posebej na eno osebo. Razumejo se z drugimi hišnimi živalmi in z otroki, vendar je pri slednjih vseeno potrebna previdnost! Ni mačka, ki bi se cartala v naročju. Nekaj čisto drugega pa je, ko ima tačke na trdnih tleh. Navezanost pokaže tudi tako, da vas počaka pred vrati ob prihodu domov, vam sledi z ene sobe v drugo in se smuka okoli nog. Neverjetno je, kako obožujejo vodo. Igrajo se s curkom pod pipo ali s šapo čofotajo po posodici za pitje.

Savannah ni primerna za vsakogar. Razmisliti je potrebno, če vam njen značaj ustreza, in ali jo želite vzrejati ali imeti za družbo, ali ji lahko omogočite pogoje, ki jih potrebuje (na primer imate dovolj časa, ustrezen prostor in podobno) in ne nazadnje, ali si jo lahko privoščite, višje generacije dosegajo ceno tudi okoli 15 000 evrov. Tako visoko ceno dosegajo, med drugim, zaradi izjemno zahtevne vzreje. Nižje generacije so bistveno cenejše.

Kaj pomenijo oznake F1, F2, F3, SBT?

S črko F se pri savannah označi filialna generacija oziroma sorodstveno razmerje s servalom. Pri F1 savannah je eden od staršev serval (oče). Pri F2 je vsaj eden od starih staršev serval, pri F3 je vsaj en prastarš serval in tako dalje.

TICA vodi dve vrsti registrov. Od F1 do F3 generacije predstavljajo tako imenovano foundation savannah oziroma genetsko osnovo pasme. F4 SBT (stud book traditional) in nižje generacije pa predstavljajo certificiran register pasemskih mačk savannah. Te imajo najmanj tri generacije prednikov savannah različnih generacij. Veljajo za genetsko stabilne domače mačke in oba spola sta zagotovljeno plodna. To pomeni, da se savannah F4 SBT in nižje generacije lahko potegujejo za naslove na TICA-nih razstavah v vseh kategorijah pasemskih mačk.

Splošno rečeno se s padanjem generacije izgublja na videzu, a pridobiva na značaju. Tudi zato je premišljenost pri vzreji nadvse pomembna, da se ohrani najboljše od obeh vrst.

Zdravje

Savannah je zelo zdrava pasma mačke. Veterinarska oskrba je več ali manj enaka kot pri drugih domačih mačkah. Posebna pozornost je potrebna pri izbiri sredstva za splošno anestezijo. Slabo prenašajo nekatere injekcijske pripravke, zato je za posege, pri katerih je nujna splošna anestezija, bolje uporabiti inhalacijsko.

Priporočljiva so vsa cepljenja proti mačjim nalezljivim boleznim (kuga, respiratorne infekcije), če imajo izhod na prosto, pa tudi proti mačji levkozi in steklini. K osnovni oskrbi sodi še redno preprečevanje infestacije z notranjimi (gliste, trakulje) in zunanjimi zajedavci (bolhe, klopi, uši) oziroma odpravljanje le-teh.

Pri mladičkih, ki niso namenjeni za vzrejo, je odgovornost novih lastnikov, da poskrbijo za pravočasno sterilizacijo oziroma kastracijo. Priporočljivo je, da se poseg opravi med petim in šestim mesecem starosti. Samci nižjih generacij so sterilni, a je kastracija kljub temu priporočljiva, da ne markirajo na neprimernih mestih. Samice vseh generacij s plodnostjo načeloma nimajo težav in so potencialno primerne za vzrejo.

 

 

Danijela Vočanec, dr. vet. med. (SI SAVANNAH)

 

Objavljeno v četrti številki revije Mucek