Predstavitev pasme: Neva masquerade

… set in my heart …pasma

Pasma neva masquerade  je barvna različica tradicionalnih sibirskih mačk, ki je drugače poimenovana zaradi svetlih odtenkov dlake in vzorca maske na obrazu, ki spominja na maske, ki se nosijo na plesu z maskami (masquerade).

Zgodovina

Neve izvirajo iz Leningrada, tj. današnji St. Petersburg, ki je lociran poleg reke Neve. Sčasoma, ko so v ta območja uvozili druge pasme, med njimi tudi himalajke, siamske, perzijske itd., so se tradicionalne sibirske mačke pomešale z mačkami, ki so imele belo barvo dlake s temnimi oznakami (ušesa, rep, tačke), in razvila se je nova različica sibirske mačke s temnimi oznakami na ušesih, repu, tačkah, ki so jo poimenovali neva masquerade. Nekateri trdijo, da je do tega prišlo spontano, naravno, drugi trdijo, da s posredovanjem človeka. Kakorkoli, colour point sibirska mačka neva masquerade je dandanes priznana s strani mednarodnih felinoloških organizacij CFA, TICA, priznala pa jo je tudi FIFe (Fédération Internationale Féline), katere člani smo tudi mi.

(((ZANAROCNIKE)))

Videz in standard

Nebeško modre oči, graciozna samozavestna hoja ter visoko dvignjen rep, razprt v pahljačo, so bili eni izmed prvih razlogov, da smo se zaljubili v to pasmo. Celoten razvoj in doba odraščanja traja tudi do 5 let. Predstavniki neva masquerade pasme so srednje veliki, samice so malo manjše od samcev. Imajo mišičasto telo, kratek širši vrat, zadnji udi so bistveno večji kot sprednji, šape so velike, okrogle ter zelo čopaste med blazinicami.

Glava je daljša, blago zaobljena, z nizko postavljenimi ličnicami, široko zaobljenim kratkim smrčkom in brado ter rahlo izbočenim čelom.

Ušesa so srednje velika, malo širša pri glavi, rahlo zaobljena ter bolj ob strani, rahlo nagnjena naprej, poraščena z dlako.  Oči so velike, ovalne oblike ter vedno modre barve, standard dovoljuje vse odtenke; od svetlo do temno modre barve.

Dlaka je trislojna, srednje dolga, zgornji sloj je vodoodporen. Dlaka po hrbtnem delu, bolj proti repu, je malce trša na otip. Ko se krajšajo dnevi tekom leta in prihaja zimsko obdobje, nevam zraste daljša dlaka na vratu, prsih, repu.

Neve imajo debel rep, ki je proti vrhu nekoliko ožji, enakomerno puhast ter z bogato podlanko.

FiFE dovoljuje naslednje barvne odtenke:

SEAL POINT – SEAL TABBY POINT: obraz, ušesa in rep so temne barve, telo je lahko skoraj belo in vse tja do temne barve, pogosto blede krem ali krem-sive barve. Jasno se mora videti, ločiti svetli del telesa od okončin (ušesa, obraz, rep).
O Tabby oznaki govorimo, ko so vidne proge na glavi in tačkah. Tabby neve prepoznamo tudi po tem, da imajo oči obrobljene z belo barvo, čemur rečemo »eye liner«.

BLUE POINT – BLUE TABBY POINT: neve imajo v tem primeru svetlo telo in modrikasto obarvane dele (glava, ušesa, rep, tačke). Za tak tip obarvanosti dlake je značilno, da ima mačka tudi svetlo modre oči. Svetlejše so, boljše je.

Seal point – seal tabby point in blue point – blue tabby point so najpogostejše barvne variacije pri pasmi. Dovoljene pa so tudi red (rdeča), cream, seal/blue tortie, smoke (odimljen), silver (srebrna)/golden (zlata). Vse te barvne različice so dovoljene tudi z odtenkom white (bela).

Karakter

Neva masquerade mačka je rada v družbi človeka in se zelo rada igra. Obožuje vodo, predno bo pila iz posode, bo pogosto najprej poskusila s tačko ali pa vas presenetila s kakšno igračo, ki jo bo dostavila v posodico z vodo. Je potrpežljiva v družbi otrok ali do kakšne druge živali, v primeru, da ji družba ne ustreza, pa se bo diskretno umaknila, najraje na kakšno stensko polico ali na mačji plezalnik, kjer ima svoj prostor.

Hitro se naveže na človeka in v večni primerov se naveže predvsem na eno osebo in z njo vzpostavi poseben odnos. Rada se »pogovarja« z lastnikom, še raje pa se namesti v naročje in glasno zaprede, s čimer lastnika sprosti po napornem dnevu. Hitro se navadi na vsakodnevno rutino, postane sence lastnika, vedno je v bližini, nikoli ni vsiljiva in tako kot lastnik kmalu prideš do trenutka, ko se zaveš, da bi bilo brez nje življenje preveč pusto. Skoraj nemogoče.

Zdravje in vzreja

Zaenkrat je mačka neva masquerade definirana kot zelo zdrava pasma, brez kakršnih koli genetskih ali splošnih obolenj, kar pa ne pomeni, da ne potrebuje veterinarske oskrbe. Kot člani Zveze felinoloških društev Slovenije in v skladu z zahtevami vzrejnih standardov FiFe naši mački poleg rednih pregledov in zahtevanih cepljenj opravijo tudi obvezni vzrejni pregled, ko samec dopolni 10 mesecev in samička 12 mesecev. Opravili smo tudi obvezne ter določene priporočene teste, s katerimi jamčimo, da so naši mački zdravi. Zaradi kasnejšega razvoja pasme je priporočeno, da se paritev prvič omogoči, ko je samička stara 14–16 mesecev.

Za dobro kondicijo, zdravje poskrbimo z visokokakovostno prehrano, ki je sestavljena iz suhe hrane – briketov (poleg je vedno prisotna sveža voda), mokre hrane – mačjih konzerv, večkrat tedensko pa tudi iz surovega mesa. Mačkonom ponudimo tudi razne dodatke, kot so vitaminske paste, priboljški, dobrotice, itd., skratka vse najboljše, saj to si tudi zaslužijo.

Dokazano je, da naj bi imela sibirska mačka v slini manjšo vrednost alergena Fel d1, ki je povzročitelj alergijske reakcije. Moram reči, da sem imela priložnost povabiti v svoj dom,  osebi, ki sta alergični na mačjo dlako in sta brez kakršnih koli težav bili v istem prostoru z našimi mačkoni. Kar pa ne pomeni, da to drži za vse sibirke ali nevice.

Nega

Muce neva masquerade imajo gosto, srednje dolgo dlako, ki jo je treba enkrat tedensko česati. Kremplje se striže po potrebi. Mačke se same odlično očistijo, vendar jih je kljub temu priporočljivo občasno skopati (trikrat do štirikrat letno), pogosteje v primeru, da imamo doma razstavne mačke. Treba je tudi redno čistiti ušesa, po potrebi oči, ter redno pregledovati zobe. Če se mačke navadi na nego že od malih šapic, potem to ne predstavlja mački stresa, vendar prijetno druženje in »cartanje« z lastnikom.

Naši začetki ….

Moje življenje je že od nekdaj prepleteno z živalmi. Že kot otrok sem domov nosila vse dvonožce in štirinožce, ki so mi prekrižali pot. Živo se spomnim dneva, ko me je soseda peljala na mačjo razstavo; to je bil zame eden izmed najčudovitejših dni. Obljubila sem si, da bom počela prav to, ko odrastem.  Minevala so leta, zaključila sem šolanje, dobila sem službo, prišli so otroci in sedaj? Sedaj je prišel čas za uresničitev mojih želja.

Leta 2014 smo se odločili, da bomo Mii poiskali družbo. Začel se je pravi nenavadni mačji lov, saj smo želeli nekaj novega, posebnega, drugačnega – pasmo, ki je nima vsak. Težko iskanje po internetnih straneh je obrodilo sadove. Očarala nas je pasma neva masquerade, po raziskovanju karakteristik te pasme in kontaktiranju vzrediteljice ter po tehtnem premisleku smo vedeli, da nam je ta pasma pisana na kožo. Slednja je bila šele nedolgo nazaj priznana v mednarodnih felinoloških organizacijah.

Že v jeseni leta 2014 smo dobili Greto Garbo. Mačko s prelepimi modrimi očmi, z masko tigra na obrazu, elegantno lepotico ali z eno besedo – ljubezen. Mia in Greta sta se odlično ujeli, vragolijam pa še danes ni videti konca.

Skoraj leto dni smo iskali popolnega samčka. Samčka, ki bi ustrezal našim kriterijem – tako vizualno kot karakteristično. Našli smo ga na Poljskem. Prijeten, puhast, sramežljivi samček Exodus se nam je pridružil sredi poletja 2015.

Naš vsakdan

Tempo našega življenja postaja vse hitrejši, redko si vzamemo čas zase. Vsak dan je pester.  Zgodaj zjutraj vstanemo in se uredimo za v službo in vrtec. Zatem poskrbimo, da mačkoni dobijo zajtrk, in ko odidemo, se slednji še kakšno uro igrajo,  nato pa si vzamejo čas za dopoldanski spanec, ki se zavleče vse do popoldanskih ur. Okoli petnajste ure, ko se pripeljemo na dvorišče, se že zasliši glasno mijavkajoče pozdravljanje iz hiše. Mačkoni točno vedno, kdaj pridemo domov. Popoldan preživijo ob igri s hčerkama. Naši ljubljenčki poskrbijo, da pri hiši ni sestavljanke ali pobarvanke, ki ne bi bila sestavljena ali pobarvana brez mačjih šapic. Vedno so pripravljeni na akcijo. Ko pa se dan prevesi v večer in otroci zaspijo, pride moj čas z mačkoni. Vedoč, da se jim bom pridružila, me že čakajo pred kavčem v dnevni sobi. Skupaj se stiskamo in cartamo, mačke pa veselo predejo. To pomiri in sprosti tudi mene. Seveda mi dajo jasno vedeti, kdaj imajo stiskanja dovolj. Takrat se namestijo vsaka na svoje ležišče na plezalniku, kjer počivajo do jutra. Čisto potiho, skorajda neslišno, si privoščijo tudi kakšen nočni prigrizek.

To so čudovita, krasna bitja. Ne predstavljam si dneva, ah, kaj dneva, življenja brez njih.

Vesna Badovinac, vzrediteljica pasemskih mačk neva masquerade

1 Komentar

  1. Na ogled bodo razlicne pasme mack v pisanih barvnih odtenkih, od enobarvnih do vecbarvnih, progastih, pikastih ali brez vzorca, od dolgodlakih do tistih brez dlake, od velikih do malo manjsih.  Na ljubljanski mednarodni razstavi mack v dveh razstavnih dneh obicajno sodeluje okoli 200 pasemskih mack in tudi nekaj domacih hisnih muc. Nekatere pasemske predstavnice so v slovenskem prostoru zelo redke ali pa jih celo ni, zato je to se en razlog vec za obisk tovrstne razstave.

Comments are closed.