Pozor močerad! Ali je za mačke res smrtno nevaren?

Stopili smo že kar globoko v jesen. Poleg hladnih večerov in krajših dni, se srečujemo tudi z obilico padavin. V tem času se začnejo v gozdu in na obrobju pojavljati tudi močeradi. Stik z njim je lahko za mačke usoden.

Močerad

Močerad je repata dvoživka črne barve z živo rumenimi lisami na koži. Svojo mladost močeradi preživijo večino časa v vodi in dihajo na škrge. V svoji odrasli dobi pa se preselijo na kopno v vlažno okolje, dihajo pa s kožo in pljuči. Življenjska doba močeradov je lahko tudi do 20 let, Imajo izjemne regeneracijske sposobnosti, ki jim omogočajo regeneracijo notranjih organov.

Kdaj so močeradi najbolj aktivni?

Izredno radi  imajo vlažno okolje. Zato so tudi najbolj aktivni v mesecih, ko temperature še niso previsoke ali prenizke, vlage v zraku in v tleh pa je dovolj, zato torej v spomladanskih in jesenskih mesecih.

Zakaj je močerad smrtno nevaren za mačke?

Ja, močerad je smrtno nevaren za mačko. Močerad ima na svoji koži rumene kožne žleze, na katerih so drobne črne pikice, ki izločajo strup samandarin. Žleze se nahajajo ob ušesih, v enem nizu na vsakem boku in v dveh nizih na hrbtu močerada. Samandarin je izredno strupen strup, ki prizadene osrednji živčni sistem pri mački in je ob hudi zastrupitvi zanjo v veliki večini usoden.

 

močerad

Kateri so znaki zastrupitve?

Zastrupitev s samandarinom se pojavi praktično v parih minutah, čas je odvisen od tega, kako in koliko časa sta bila močerad in mačka v stiku. Lahko se pojavi zastrupitev z dotikom (za primer mačka močerada le povoha) ali med igro z njim oziroma lovom nanj, kar je v veliki večini primerov za mačko usodno, saj strup zaužije.

Znaki zastrupitve s samandarinom so:

  • Nemir
  • Hitro dihanje
  • Razširjene zenice
  • Pretirano slinjenje
  • Krči
  • Oteženo dihanje
  • Paraliza

Kako močni bodo znaki in kateri se bodo pokazali, je veliko odvisno od količine strupa, kateremu je bila mačka izpostavljena. V primeru, če je mačka močerada ugriznila, se z njim igrala, skakala po njem je nevarnost veliko večja, kot če se ga je samo dotaknila.

Kako pomagati mački ob zastrupitvi?

Če opazimo, da je mačka prišla v stik z močeradom nemudoma poiščemo urgentno veterinarsko  pomoč. Mačke, ki preživijo veliko časa zunaj oziroma so zunanje so bolj izpostavljene zastrupitvi z močeradom, saj niso vedno pod našim budnim očesom in ne vemo kaj mačka v vsakem trenutku dneva počne.

Preventivni ukrepi proti zastrupitvi

Pomembno je, da v spomladanskem in jesenskem času, ko je močeradov veliko, poskrbimo za preventivne ukrepe proti zastrupitvi. Ključno je, da imamo mačko v teh obdobjih  v zaprtih oziroma ograjenih prostorih, preko katerih ne more uiti. V primeru pa, da mačka skozi celo leto veliko časa preživi v gozdu, se lahko odpravimo skupaj z njo vanj, s to razliko, da jo imamo na povodcu. Skratka ključnega pomena je, da mačka ne pride v stik z močeradom.

 

Vesna Kropf

VIRI:

https://animals.mom.com/are-salamanders-toxic-to-cats-12621354.html

https://animalpath.org/are-salamanders-poisonous-to-cats/