Povodec z oprsnico za mačke

Vsi tisti, ki imajo v svojem domu kakšno malo žival, morajo poskrbeti za njeno dobro počutje ter potrebno gibanje. Če imamo doma psa, posebnih dilem ni – vsem je dobro znano, da ga moramo vsaj enkrat dnevno peljati na daljši sprehod, če ga imamo v stanovanju, pa je potreba po gibanju še toliko večja. Nekoliko drugačna situacija se pojavi pri mačkah. Še nekaj let nazaj je bilo običajno, da je stanovanjska mačka ves čas preživela v zaprtem prostoru, danes pa lahko opazujemo lastnike mačk, ki svojo malo žival ven peljejo kar na povodcu z oprsnico za mačke.

Povodec je del opreme za mačke, ki je v zadnjem času vedno bolj razširjen, na drugi strani pa povzroča številne polemike glede primernosti uporabe. Nekateri so mnenja, da je uporaba povodca za mačke za žival zelo neprijetna, spet drugi pa povodec uporabljajo na vsakodnevni ravni.

Strokovnjaki so enotnega mnenja, da je v vsakem primeru koristno navaditi mlado mačko na povodec, tudi če je kasneje ne nameravamo voditi na sprehode, saj nam bo to prišlo prav, kadar bomo morali žival peljati k veterinarju ali kam drugam na pot. Na ta bomo mačko rešili neprijetne transportne kletke. (((ZANAROCNIKE)))

Pri navajanju mačke na povodec bomo bolj uspešni, če je žival mlajša. Najprej jo moramo navaditi na oprsnico ali ovratnico, nato pa sledi drugi korak, v katerem povodec pripnemo in mačko počasi pričnemo navajati na to, da jo nekaj vleče. V naslednjem koraku se z živaljo odpravimo na krajši sprehod, paziti pa moramo, da takrat zunaj ni preveč hrupno. Če naša mačka sprejme povodec, jo ustrezno nagradimo, pri tem pa je ključnega pomena tudi, da mački zagotovimo zanimivo pot, med katero se ne bo dolgočasila.

Obstajajo številni zadovoljni uporabniki povodca z oprsnico za mačke, ki se s svojim hišnim ljubljenčkom pogosto odpravijo na sprehod, tako da zagotovo ne moremo kar takoj zaključiti, da uporaba te opreme za mačke ni primerna. Seveda pa je pogoj za uporabo povodca za mačke to, da ga žival ne zavrača, sicer je lahko vodenje na sprehod zelo neprijetno in celo boleče.