Poskrbimo za čistočo mačjega doma

Najbrž se je marsikdo od vas že pred prihodom mucka seznanil kaj le-ta potrebuje. S čim ga hraniti, kako ga navaditi na posteljico in kako na stranišče. In ko oboroženi z nasveti sprejmete v hišo novega člana, poleg kopice veselja, prevzamete tudi veliko skrb in odgovornost. Čeprav se zdi, da je za mucke lažje poskrbeti kot za kužke, pa tudi mačke zahtevajo veliko pozornosti. Za optimalno počutje našega mucka pa ne smemo pozabiti niti na čistočo mačjega doma. (((ZANAROCNIKE)))

  1. Čeprav pogosto slišimo, da muck ni potrebno navajati na mačje stranišče, se zgodi, da na začetku skupnega bivanja odkrijete kakšno lužo. Mucku pokažite stranišče, vpričo njega razgrabite pesek, da ugotovi njegov namen in preprečite »nesreče«. Smiselno je, da stranišče postavite v miren kotiček, za čistočo doma pa nujno, da pesek vsakodnevno menjate. Izbirate lahko med različnimi vrstami peska, med katerimi so mnogi navdušeni nad bio in naravnimi različicami, medtem ko mucki pogosto izkazujejo nezadovoljstvo nad parfumiranimi.
  1. Naši mucki morajo imeti čiste posodice, za kar je potrebno redno skrbeti. Priporočljivo je, da jih čistimo nekajkrat tedensko, da se okrog njih ne začno zbirati insekti. Večino posodic lahko umijemo kar v pomivalnem stroju. Če izberemo ročno umivanje, moramo paziti, da skrbno izperemo detergent. Mačjim smrčkom kljub temu včasih vonj čistil ne ustreza, zato lahko izberemo tudi naravno čistilo z nevtralnim vonjem, npr. sodo bikarbono.
  1. Dlake na preprogi, na oblačilih in trdovratno zasidrane v mačjem ležišču. Vam je to znano? Tudi za naše zdravje je pomembno, da redno čistimo odpadlo dlako iz stanovanja in pri tem ne pozabimo na površine, kjer se ta najpogosteje nabira. Med ta mesta, glede na to, da mucki veliko spijo, sodi tudi njihova posteljica. Pri nakupu moramo paziti na to, da izberemo ležišče, ki ga lahko operemo oziroma ima snemljivo prevleko, primerno za pranje. Če ležišče naših kosmatincev peremo posebej, lahko dodamo beli kis, ki uspešno in naravno odstranjuje tudi morebitne madeže in bakterije. Pri izbiri detergenta moramo paziti, saj to, kar diši nam, ne diši nujno tudi muckom. Prav tako pa moramo pri izbiri biti še posebej previdni, če so naši mucki nagnjeni k alergijam in k občutljivi koži. Ležišče je najbolje posušiti kar na svežem zraku, katerega vonj ljubljenčkom ustreza bolj, kot vonj nam prijetno dišečih dodatkov.

Enja Zagoršek

Objavljeno v dvanajsti številki revije Mucek