Pisma bralcev: Mačke, kot jih vidim jaz

Mačke so najbolj čudovita bitja na svetu, saj ti da njihovo predenje  energije za cel dan. No, lahko bi rekli, da cel dan pa tudi ne moraš vzdržati brez predenja in gnetenja dlake. To predenje je nekaj neverjetna, kar človeka pomiri, in mu da veselje do življenja. Zelo lepi so trenutki ko se ti muca prikrade na kolena in s svojim mečkanjem tačk in krempljami uredi udobno ležišče na tvojih kolenih.

Včasih je to tudi malo boleče, vendar s predenjem to spregledaš. Zelo težko ti je, ko ne moreš s sabo vzeti muca na morje, saj ti manjka tista njihova energija.  Ves srečen si ko vidiš kakšnega na morju, potovanju…, pa če prav ni tvoj, ga v tistem trenutku vzameš za svojega, saj te tudi spominja na njega. Najlepši trenutek pa je, ko se vrneš in te doma pričakajo štiri tačke, ki kakor kužek pritečejo k tebi in če bi znale, bi ti tudi kar skočile v roke. V tistem trenutku postanejo zelo živahne polne življenja, skačejo na okrog, kot da ti želijo povedati, da so te zelo pogrešale. Čeprav mačke ne govorijo, ti s svojim značajem  povedo vse. In njihov mijav je beseda, ki si jo mi v trenutku prevedemo po svoje, tako da je dobro za nas in za našega mačkona. Mačka dobro ve, da jo razumemo in da si njihovo mijavkanje dobro  prevajamo.  Zelo zanimivo je, ko je muca breja in si išče svoje gnezdece, kjer bo imela družinico. Po hiši z zanimanjem opazuje vse predmete in preišče vsak kotiček. Včasih si najde zelo čudne prostore, celo za televizor bi se skrile. Muce pa bi bile najraje  pod sedežno ali pa v omari v kateri je polno oblačil, saj vedo da bo tam zelo mehko in udobno.

Vendar na koncu te le ubogajo, da morajo biti tam kjer si jim ti napravil njihov prostor. Večkrat ji ga moraš pokazati, saj le tako bo vedele zanj. Ko pride tisti čas, da bo že kmalu povrgla, ti to tudi pove z glasnim mijavkanjem. Muca si namreč želi, da jo boš le vendar odnesel v hišo, saj je zelo prebrisana. Ko jo daš v njen prostor je zelo vesela, vendar želi imeti tisti trenutek  mir, zato si vhod v škatlo pokrije s papirjem, ki si ji ga položil pod nekaj mehkega, npr. stari kos oblačila. Čez en dan pa že ves vesel stečeš pogledati, koliko jih je in kakšni so mali mačji dojenčki. Dokler mucki ne spregledajo – to traja do štirinajst dni, jih človek naj ne bi odnesel iz njihovega brloga. Ko so dovolj stari, jih že lahko odneseš v hišo in jih opazuješ. Njihovi prvi koraki so neverjetni, saj večkrat padejo na trebušček. Tudi pri umivanju imajo na začetku še težave, vendar hitro osvojijo vse stvari, ki so pomembne za zdravega mucka. Zanimiv je njihov prvi izhod iz brloga na travo, ko z zanimanjem opazujejo vse okoli sebe  in počasi stopicajo po travi, ki jim je nekaj zelo čudnega. Mama muca pa jih pazi in tudi na kaže če se pojavi kakšen nepridiprav. Celo napadalne postanejo, tudi na tuje ljudi. Mame muce so zelo skrbne, saj jih samo umivajo in umivajo, da so vedno tako čisti, da se jim dlaka kar sveti. Zelo težko je slovo od malih muckov od mame muce, saj ko gredo še jih potem išče tri dni in mijavka okoli hiše, da bi le prišli in svojih skrivališč. Prav vidi se v muci, da je žalostna, ampak na srečo hitro mine in je nazaj dobro razpoložena in pripravljena na igro. Muca je meni najljubša žival, saj te razume tudi ko si žalosten in slabe volje. In če se slučajno jokaš bi ti s svojim jezikom, kar obrisala solze. In seveda smo spet pri predenju, ki te spravi v dobro voljo.

 

Tina Šraml