Pet najpogostejših zdravstvenih težav pri mačkah

Ker vsi vemo, da sta odkrivanje in preprečevanje zdravstvenih težav najboljši ključ za zagotavljanje dobrega zdravja hišnih živali, je priporočljivo, da zelo dobro poznamo tudi najbolj pogoste zdravstvene težave in njihove simptome, glede na vrsto hišnega ljubljenčka.

Tokrat se bomo pobliže seznanili s petimi najbolj pogostimi zdravstvenimi težavami, s katerimi se neredko srečajo številni lastniki mačk.

1. Težave s kožo

Veterinarji poročajo, da za najbolj pogosto zdravstveno težavo pri mačkah še vedno veljajo prav težave s kožo. Le–te običajno vključujejo srbenje in izpadanje dlake, ki sta tipična pokazatelja dermatoloških težav in hkrati tudi najbolj prepoznavna simptoma pri mački. Opazite lahko tudi suho kožo, luske, rdečico, prekomerno mastno dlako, mozolje, mehurčke, kraste in podobno. Vse te kožne spremembe so pokazatelji, da gre za resne težave s kožo, ki zahtevajo strokovno obravnavo ter ustrezno zdravljenje.

Če torej opazite, da se vaša mačka prekomerno grize ali praska, ali si s praskanjem celo rani in poškoduje kožo, morate brez dvoma poiskati vzrok za praskanje in ustrezno ukrepati.

Izbrani veterinar vam lahko pomaga pri odkrivanju vzrokov vnetij, med katerimi so najpogostejše različne vrste alergij (na pike insektov, na hrano, na različne okoljske dejavnike), vzrok pa so lahko tudi različni abscesi, glivične okužbe ali lišaji. Glede na povzročitelje seveda obstajajo tudi različna zdravila in pripravki za zdravljenje kožnih težav pri mački. Zgodnje odkrivanje težav s kožo in hitro ukrepanje je vselej ključnega pomena, da se konkretna težava čim bolj omeji in čim hitreje tudi uspešno pozdravi, hkrati pa omogoča lastniku tudi nekatere preventivne ukrepe, da se okužba ne prenaša tudi na druge mačke v gospodinjstvu.

2. Paraziti

Tudi paraziti so žal zelo pogosta zdravstvena težava pri mačkah, najpogosteje se pojavljajo v obliki bolh in klopov. Bolhavost lahko povzroči nadaljnje okužbe in razvoj trakulj, posledično pa tudi slabokrvnost, katera lahko predstavlja tudi smrtno nevarnost za mačko, še posebno za mačje mladiče. Druga nevarnost, neposredno povezana s klopi, je okužba mačke z limfno boreliozo. Mačke, ki trpijo zaradi alergij na ugrize bolh in klopov, pogosto potrebujejo tudi zdravljenje z antihistaminiki in steroidi, s pomočjo katerih se ohranja vnetje pod nadzorom.

Zdravstvene težave, ki jih povzročajo paraziti pri mačkah je najbolje preprečiti s pomočjo ustrezne redne preventivne zaščite. Mačke zadržujte v zaprtih prostorih, redno skrbite za higieno posteljnine in oblazinjenih mačjih ležišč, skrbite za redno čiščenje preprog in pohištva v prostorih, kjer se mačka zadržuje in jo v primeru izhodov na prosto še dodatno zavarujte z ampulo ali ovratnico, ki je namenjena posebej zaščiti mačk pred zajedavci. Ampule in ovratnice, ki se uporabljajo za pse za mačke niso primerne!

3. Endokrine motnje (hipertiroidizem)

Gre za pogosto zdravstveno težavo, katero povzroča nepravilno (bodisi povečano ali zmanjšano) delovanje žleze ščitnice. Simptomi se kažejo v obliki povečanega apetita, nepojasnjenega hujšanja, bruhanja, slabosti, povečane žeje in nesvetleče dlake. Vsi ti simptomi lahko brez ustreznega ukrepanja v nadaljevanju predstavljajo dodatno obremenitev za srce in druge vitalne organe mačke, zato je zdravljenje brez dvoma nujno. Poznamo tri najbolj pogoste načine zdravljenja: medicinsko, z ustreznimi zdravili, kirurško zdravljenje ali zdravljenje z radioaktivnim jodom. Od vseh treh velja zadnji način tudi za najbolj učinkovit in neinvaziven način, ki povrne normalno delovanje ščitnice kar pri povprečno 95 odstotkih mačk.

4. Debelost

Študije kažejo, da v zadnjem času tudi pri nas beležijo od 40 do kar 50 odstotkov mačk s prekomerno telesno težo. Debelost pri domačih mačkah je najpogosteje posledica nepravilnega, prekomernega hranjenja in premalo aktivnega načina življenja mačk. Sterilizirane/kastrirane mačke so še nekoliko bolj izpostavljene prekomerni telesni teži, zaradi česar je nujno potrebno vso skrb posvetiti predvsem izbiri ustrezne, uravnotežene prehrane in natančnemu odmerjanju dnevnih količin. Debelost pri mačkah je, tako kot pri ljudeh, namreč veliko lažje uspešno preprečiti, kakor odpravljati.

Pri mačkah, ki trpijo zaradi debelosti, se kar štirikrat pogosteje razvije tudi sladkorna bolezen, dvakrat pogosteje trpijo zaradi različnih vrst alergij, obstaja pa tudi veliko tveganje za resne okvare jeter in srca.

Če vaša mačka že sodi med tiste, s prekomerno telesno težo, se nemudoma posvetujte s svojim izbranim veterinarjem o ukrepih in najbolj učinkovitem programu za izgubo odvečne telesne teže.

5. Bolezni sečil (obolenje spodnjega urinarnega trakta, idiopatski cistitis)

Bolezni spodnjega urinarnega trakta je splošni pojem za težave z mehurjem in sečnico pri mačkah, vključno z mačjim idiopatskim cistitisom, sečnimi kamni in obstrukcijo sečnice. Simptomi bolezni sečil se kažejo kot bolečine pri uriniranju, v urinu lahko pogosto opazite tudi kri. Mačke se tudi prekomerno, obsesivno ližejo v območju genitalij in urinirajo izven mačjega stranišča.

Čeprav nihče ne zna natančno pojasniti zakaj, pa strokovnjaki menijo, da je stres pri mačkah pomemben dejavnik, ki vpliva na razvoj mačjega idiopatskega cistitisa. Bodite pozorni in poskušajte v največji možni meri omejiti vse dejavnike stresa, katerim bi lahko bila vaša mačka izpostavljena, če in kadar je to le mogoče.

Velika večina mačk se bo v življenju srečala vsaj z eno od naštetih zdravstvenih težav. Če je vaša mačka še mlada in zdrava, lahko morda razmislite tudi o zdravstvenem zavarovanju svoje mačke, s katerim si boste olajšali finančno breme v primeru bolezni. Predvsem pa se dodobra seznanite z vsemi oblikami preventivnih ukrepov za vzdrževanje in ohranjanje dobrega zdravja, telesne pripravljenosti in dobrega počutja mačke, v varnem in umirjenem okolju doma.

Maja Kalaš

Vir: catster.com