Oprema za mačke

Mačke so ene najbolj priljubljenih malih živali in marsikateri dom se lahko pohvali s tem hišnim ljubljenčkom. A če mačko že imamo oziroma si jo nameravamo omisliti, moramo poskrbeti tudi za ustrezno opremo za mačke, da se bo žival pri nas dobro počutila in da ji bomo lahko omogočili vse potrebne pogoje za udobno življenje.

Pri izbiri opreme za mačke moramo biti pozorni predvsem na kvaliteto izdelkov, ki bo zagotavljala dobro počutje naše male živali. Dejstvo je, da je ponudnikov tovrstne opreme vedno več, zato je izbira za lastnike mačk toliko težja.

Med opremo za mačke uvrščamo raznolike izdelke, kot so praskalniki in igrala, ovratnice in povodci, pripomočki za nego mačk in kozmetika za mačke, posode za mačke, igrače za mačke, ležišča in stranišča, vrata za mačke itd.

Za udobno življenje mačk so predvsem v notranjih prostorih bistvenega pomena praskalniki, ki jih mačke uporabljajo za brušenje krempljev. Glede na to, da je brušenje krempljev eno izmed dnevnih opravil vsake mačke, boste s praskalnikom zagotovili, da vaš ljubljenček ne bo uničeval pohištva in drugih lesenih predmetov. (((ZANAROCNIKE)))

Mačke se uvrščajo med ene najbolj čistih malih živali. Nepogrešljiv del opreme zanje so tako tudi kozmetični izdelki za nego, kamor sodijo razni šamponi, škarje, čistilna sredstva in drugi proizvodi, s katerimi bomo naši mački lahko nudili ustrezno nego. Iz tega vidika skrb zanje sicer ni tako zahtevna kot na primer nega psa, saj mačke v veliki meri same poskrbijo za svojo čistočo, vendar pa je nega toliko bolj nujna, če imamo za domačega ljubljenčka kakšno bolj dolgodlako mačko.

Posebna kategorija opreme je tudi hrana za mačke, ki je hkrati najpomembnejša. Kvalitetna hrana namreč mačkam omogoča vnos vseh potrebnih vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki jih te male živali potrebujejo za udobno in kvalitetno življenje. Sem in tja lahko naši mački privoščimo svežo hrano in na ta način obogatimo njen jedilnik, vendar pa bomo za uravnoteženo prehrano naše mačke najlažje poskrbeli z že pripravljeno hrano katerega od priznanih proizvajalcev.

Če naša mačka prebiva v stanovanju, je zelo pomembna tudi izbira ustreznega stranišča. Najbolj priporočljivo je, da mačjega mladiča čimprej navadimo hoditi na stranišče, kljub temu pa strokovnjaki opozarjajo, da mačke za to nikoli niso prestare. Odločite se lahko za pokrito ali odkrito stranišče, med dodatno opremo pa sodijo različne lopatke, nihajna vrata in filtri.

Glede tega, kako mačko navaditi na stranišče, obstajajo številni priročniki in drugi nasveti, pri tem pa si lahko pomagate tudi z različnimi pomožnimi izdelki, kot so na primer posebne kapljice, s pomočjo katerih se mačka lažje nauči hoditi na stranišče.