Odstranjevanje smradu in madežev pri mačkah in drugih hišnih ljubljenčkih

Veliko mačk in drugih hišnih ljubljenčkov živi z lastniki v stanovanjih. To je za lastnika velika odgovornost, še posebej, ko je žival mladič. Tudi pozneje, predvsem pa prvih nekaj mesecev, ko mali hišni ljubljenec še ne pozna »straniščnih navad«, bo verjetno lulal po vsem stanovanju. To pomeni, da bodo tla, preproge, zofe, postelje in včasih tudi pohištvo prekriti z madeži urina. Bolj kot madeži nas lahko moti že sam vonj. Vsi vemo, da imata tako mačji kot tudi pasji urin zelo neprijeten vonj.

Maček ima zelo dobro razvito sposobnost vonjanja, zato se večkrat vrača na isto mesto in se tam tudi polula ali pa označi svoj teritorij. Na takih mestih lahko spodnji sloj preproge začne gniti, ker se tam razbohotijo bakterije. Zelo neprijetno je, če se žival polula na posteljo, kajti urin lahko prodre globoko v vzmetnico. Urin je tako jedek, da se lahko zažre tudi v lesena tla in beton, neprijetne vonjave pa se ohranijo dolgo časa. Urin hišnih ljubljenčkov je jantarne barve. Sestavljen je iz odpadnih proizvodov presnove beljakovin, ki jih izločajo ledvice. Barva madežev je tako pogosto odvisna od prehrane, starosti in spola, pa tudi uporabe različnih zdravil. Če je hrana zelo bogata z beljakovinami, je urin močnejšega vonja in pušča močnejše madeže. Pri starejših živalih se delovanje ledvic upočasni, kar pomeni, da urin vsebuje več beljakovin v plazmi. Tak urin ne bo puščal madežev, bo pa močnejšega vonja.

Zelo pomembno je, da mucka in druge hišne ljubljenčke čim prej navadimo na stanovanju primerno lulanje (stranišča, izhodi). Seveda pa je treba nekaj narediti glede že obstoječih madežev.

Kako smrad in madeže odstranimo?

Bolj ali manj uspešnih postopkov za odstranjevanje neprijetnih vonjav je več. Lahko se odpravimo naravnost v kemično čistilnico. Na voljo so nam številni kemični izdelki, ki naj bi vonjave odstranili oziroma prekrili, vendar pa ti niso okolju in zdravju prijazni. (((ZANAROCNIKE)))

Okolju prijaznih postopkov odpravljanja madežev ter neprijetnih vonjav je kar nekaj.

Mokro področje popivnamo, lahko tudi rahlo speremo s hladno vodo. Nekateri nato priporočajo puder, ki ga potresemo po mestu, kjer se je žival polulala in po možnosti to mesto izpostavimo sončnim žarkom. Nato puder posesamo. Drugi prisegajo na sodo bikarbono, s katero naredimo podobno. Tudi beli jabolčni kis z vodo ali pa alkohol lahko delno nevtralizirata take madeže. Na trgu so vedno bolj prisotna tudi mikrobiološka sredstva. Take izdelke, ki so primerni za odstranjevanje izločkov vseh malih živali, lahko dobite v trgovinah z malimi živalmi in spletu.

Novost so mikrobiološka encimska sredstva. Mikroorganizmi organske nečistoče naravno razgrajujejo, saj se z njimi prehranjujejo. Tako lahko hitro in uspešno odstranijo tako madež kot tudi neprijeten vonj. Pred uporabo takega sredstva, ki je ponavadi v tekoči obliki s pršilko, ne uporabite nobene druge metode, predvsem pa ne kemičnih izdelkov. Če to naredite, mikroorganizmi ne morejo opraviti svojega dela. S papirnato brisačko najprej nežno osušite polulano mesto in ga nato popršite s pripravkom, ki bo prišel v neposredni stik z virom neprijetnega vonja. Ne obrišite, pustite, da se posuši. Mikroorganizmi se začnejo prehranjevati z organsko nečistočo in jo tako odstranijo. Postopek lahko ponovite, če je madež posebno velik ali zastaran.

Povsem naravna encimska sredstva so primerna za pršenje po različnih materialih, onesnaženih z živalskimi izločki: tekstil, preproge, stranišča, kletke, oblačila, avtomobilska oprema in podobno. Zdravju živali in človeka niso škodljiva.

Vedno več ljudi se odloča za naravne izdelke, ki so seveda boljši za naše zdravje in naših hišnih ljubljenčkov ter varujejo okolje.

 

Barbara Bedenk

 

Objavljeno v peti številki revije Mucek

1 Komentar

  1. Po kreiranem racunu in geslu kljub temu da sem naročnik revije mi dostop do celotnih clankov se vedno ni omogocen ces da nisem naročnik….. Razocarana!

Comments are closed.