O izvoru mačk

Mačke so naše prelepe in skrivnostne spremljevalke že dolga tisočletja. Z njimi nimamo tako dolgo skupno zgodovino kot na primer s psi, ki so bili prva udomačena žival, vendar je naš odnos kljub temu zelo poseben. Mačke so nam skozi zgodovino pomagale pri zatiranju škodljivcev okrog hiše, mi pa smo jim v zameno ponudili vir hrane in toplo zavetje. Vendar ko mački uslužno napolnimo njeno posodico s pregrešno drago mačjo hrano, ne moremo, da se ne bi vprašali: »Smo ljudje udomačili mačke ali so one udomačile nas?«

o-izvoru-mack-1

Proces udomačitve mačke

Proces udomačevanja mačk je verjetno potekal hkrati s človeškim razvojem agrikulture, saj so ljudje ravno v tistem obdobju začeli shranjevati pridelke, kot so na primer različna žita. Velike shrambe pridelkov pa so bile pravi raj za miši in podgane, ki so na pridelkih povzročali veliko škodo. Divje mačke, ki se ljudi niso bale, so same od sebe prišle plenit te škodljivce, saj so predstavljali lahek ulov in vir hrane. Ljudje so opazili in cenili njihovo delo, zato jih tudi niso preganjali, njihovo delo pa so celo olajšali tako, da so jim zagotovili zavetje in hrano.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Andreja Fegeš

Viri:
icatcare.org
www.theatlantic.com
news.nationalgeographic.com
www.ancient.eu

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na Muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

——–