Nevarnosti, ki pozimi prežijo na muce

nevarnosti-ki-pozimi-prezijo-na-muceSpremembe, ki prihajajo z menjavo letnega časa tako kot na nas vplivajo tudi na naše ljubljenčke. Sami se na nevšečnosti pripravimo s primerno obutvijo in toplimi oblačili. Pri naših mucah pa možnost kakršne koli fizične zaščite odpade, zato je ključnega pomena, da ravnamo preventivno in muce ne izpostavljamo dejavnikom, ki bi jo lahko pripeljali v nevarno situacijo.

Zunanje nevarnosti:

  • Velike količine soli za posipanje cest in pločnikov v kombinaciji s taljenjem ledu lahko ob zaužitju povzročijo precejšnje prebavne težave. Mucam in psom se med preživljanjem časa zunaj na tačke oprime sol, ki jo kasneje z umivanjem zaužijejo, saj sol deluje dražeče. To lahko preprečimo z umivanjem tačk takoj ob prihodu domov. Zaužitje manjših količin soli povzroča slinjenje in drisko, v večjih količinah pa tudi povečano žejo, šibkost in oslabljeno mišično delovanje.
  • Daljša izpostavljenost mrazu še posebej v kombinaciji z močnim vetrom lahko zelo hitro zniža telesno temperaturo muce, kar vodi v ozebline.
  • Zastrupitev z antifrizom oziroma etilen glikolom uvrščamo v sam vrh najpogostejših zastrupitev s pogosto smrtnim izidom. Muce največkrat pridejo v stik z antifrizom, ko se pri dolivanju v avtomobil določena količina razlije po tleh ali ko plastenke ne zapremo s pokrovčkom misleč, da je popolnoma prazna. Na začetku je okus sladek, nato postane odvraten in odbijajoč. A takrat je lahko že prepozno, saj je etilen glikol izredno toksičen za večino organov, vključujoč možgane, ledvice in jetra. Ob najmanjšem sumu na zastrupitev z antifrizom moramo ukrepati z obiskom pri veterinarju.
  • Gibanje po zaledenelih jezerih je zelo nevarno, saj ne moremo biti prepričani ali je led dovolj trden za brezskrbno gibanje. Ob padcu v ledeno hladno vodo je nujno takojšnje ukrepanje, saj lahko do podhladitve in smrti pri mucah pride že v roku nekaj sekund.

Notranje nevarnosti

  • Kurilna sezona je že v polnem teku, tudi tu pa se radovednost naših mačjih ljubljenk ne konča. Kot vemo jih ta, včasih ljubka, včasih pa kar nadležna lastnost, večkrat spravi tudi v težave, zato je tu previdnost obvezna. Prasketanje ognja v kaminu in nagajivi plameni dišečih svečk z lahkoto spravijo na tačke še tako leno muco in že so njeni brki ali rep v nevarni bližini ognja. Zato naj bo ogenj vedno pod nadzorom in nikoli ne puščajmo živali same.
  • Mnoge rastline, ki predstavljajo nepogrešljiv del božične dekoracije, so za muce strupene. Najbolj razširjene so na primer: božična zvezda, bodika, bela omela, amarilis in rododendron. Povzročijo lahko hude bolečine, prebavne težave, bruhanje in drisko.
  • Božično drevesce. Nekateri skrbniki muc so se postavitvi drevesca že odpovedali, tisti bolj pogumni, ki še vedno vztrajamo, pa vsako leto nekoliko živčno načrtujemo najbolj optimalno postavitev. Muce so namreč rojene plezalke in kaj je lahko torej boljšega kot visoko drevesce obloženo s svetlikajočimi kroglicami, ki samo čakajo, da se jih nekdo usmili in z njimi poigra? Če imate tudi vi doma enega ali več neskončno igrivih muckov si je najbolje omisliti plastične okraske in ne pretirano visoko drevesce, saj zna hitro pristati na tleh. Odsvetovana je tudi prava smreka ali jelka, saj so iglice neprebavljive, poškodujejo lahko prebavno pot in povzročajo slabost zaradi vsebnosti eteričnih olj.

Po drugi strani pa svojevrstno nevarnost predstavljajo tudi umetne smrečice. Delci plastike ali aluminija, ki se odlomijo in jih mačka zaužije lahko povzročijo blokado ali draženje prebavnega trakta.

  • Brez novoletnih lučk pač ne gre. A, ker se lahko močno segrejejo in tako škodujejo radovednim mačjim noskom jih postavimo tako, da bodo mucam nedosegljive.
  • Vsi električni kabli naj bodo zavarovani in pritrjeni. Žvečenje žic lahko povzroči opekline in je lahko tudi usodno.
  • Obilica hrane na mizi ne privablja samo naših oči, pač pa premami tudi naše štirinožce, ki v trenutku naše nepazljivosti smuknejo na mizo in si privoščijo kakšen zrezek. Košček mesa ali ribe brez dodatkov, sem ter tja mucam ne bo škodoval, težavne so tiste jedi, za katere se ne zavedamo, da so mucam škodljive. Med najpogostejšimi so čokolada, mleko, rozine, surova jajca, itd.

Večeri preživeti v objemu toplega doma, družinsko okraševanje doma in pričakovanje novega leta je že samo po sebi posebno doživetje. Žal pa se naša življenja vrtijo vedno hitreje, časa ni nikoli dovolj in brez da bi se sploh zavedali pademo v vrtinec ponorelega sveta. Pomanjkanje časa nas vodi v hitre odločitve in nezgode, ki jih kasneje obžalujemo. Obljubimo si, da bodo letošnji prazniki drugačni, mirnejši. Da bo popolnoma brezskrbno in poskrbljeno tudi za naše štirinožce pa ni potrebno več kot nekaj razmisleka.

Anja Šajn

Viri:
www.petplace.com