Ne kupujte več mačka v žaklju!

Najpogostejši dejavniki, ki vas lahko zavedejo ob nakupu resnično naravne kozmetike in kozmetičnih pripomočkov, so zavajajoče oznake, neznani certifikati in visoka cena. Kako potem prepoznati tisto naravno kozmetiko, ki je popolnoma naravna, ne vsebuje živalskih sestavin in ni bila nikoli testirana na živalih, kar pomeni, da je tako v vsebini kot tudi v postopku pridelave in proizvodnje prijazna ljudem, živalim in okolju?

Ob poplavi različnih trendov nas je v nekem trenutku zajel tudi val naravne kozmetike. Proizvajalci so začeli množično proizvajati izdelke z oznako naravno, kupci pa smo jih z isto vnemo tudi kupovali. Prilagodili smo se množici in verjeli, da kupujemo najboljše za svoje telo. Bili smo daleč od tega. Še vedno smo. Da boste lažje razumeli celotno vsebino članka, naj poudarim, da lahko posamezen izdelek vsebuje le zanemarljiv delež naravnih sestavin in je že označen kot naraven. Šokantno? Seveda! Še posebej, ko ugotovimo, da smo bili tudi sami prevarani. Želeli in plačali smo naravno, a dobili smo vse prej kot to. Kako ne bi bili razočarani. Največje merilo, ki nam lahko zagotavlja popolnost izdelka, so sestavine. Le s prebiranjem teh se lahko prepričamo, da je izdelek, ki ga nameravamo nanesti na svoje telo, res naraven in ne škoduje našemu telesu. To pomeni, da mu ne škoduje že ob sami uporabi in tudi, da se škodni učinki ne prenašajo v kasnejša leta. Vedno pomislite na to, da je koža največji človeški organ in kar boste dali na njo, bo prišlo tudi v vaše telo. Zapomnite si še, da izdelek, označen kot naraven, ni nujno tudi vsebinsko resnično naraven.

Tudi zanašanje na različne certifikate ne prinese vedno najboljšega rezultata. Kakorkoli, če želimo popolnoma zaupati določenemu izdelku s certifikatom, se moramo najprej prepričati o sami kakovosti posameznega certifikata. Pogledati moramo, kakšni kozmetiki podjetje dodeljuje certifikate in pod kakšnimi pogoji. Nekateri niso dovolj dobri pokazatelji naravnega proizvoda, ampak zgolj nagovarjajo kupca k nakupu. (((ZANAROCNIKE)))Trenutno so v velikem porastu certifikati v obliki zajčka. Zakaj? Ker se to prodaja! Ne mislite, da boste zaradi certifikata dobili boljši in čisto naraven izdelek. Poudarek je še vedno na sestavinah, ki so bistvenega pomena za kakršnokoli oceno izdelka. Posegajte po izdelkih, ki ne vsebujejo sintetičnih sestavin, umetnih dišav, petrokemikalij, sintetičnih konzervansov in druge nepotrebne ter v večini primerov tudi nevarne navlake. Pred samim nakupom določenega izdelka se vedno pozanimajte o sestavinah, ki vam niso poznane. O posamezni sestavini se lahko prepričate z brskanjem po spletu ali pa za nasvet vprašajte nekoga, ki se na to spozna. Tudi v trgovinah, ki prodajajo izključno preverjeno kozmetiko, jim ne bi smelo biti težko odgovoriti na vaše vprašanje. Posegajte po izdelkih, ki vsebujejo sestavine, katerih obstoj razumete in jih večinoma najdete tudi v vaši vsakodnevni prehrani. Ob besedi prehrana mislim izključno na prehrano brez živalskih sestavin. Ciljam na zelenjavo, sadje, oreščke, zelišča, korenine, superhrano in podobno. To iščite v naravni kozmetiki.

Prav tako visoka cena ne zagotavlja kakovosti določenega izdelka. Ne kupujte izdelkov za nego telesa samo zato, ker so višjega cenovnega razreda. V večini primerih boste plačali samo ime blagovne znamke. Se strinjam, da je bolje za izdelke, ki jih nanašamo na kožo, odšteti relativno večjo količino denarja, vendar se prepričajte, da boste za ta denar dobili to, kar ste plačali. Ni namreč vseeno, kadar odštejete isto količino denarja za dva na videz popolnoma enaka, a vsebinsko popolnoma različna izdelka. Ni namreč vseeno, ali kupite izdelek, sestavljen iz vode in kemikalij, ali izdelek, poln bogatih hranilnih snovi iz različne zelenjave, sadja, oreščkov in podobno. Obstaja nenapisano pravilo, ki pravi, da nas vedno pritegneta privlačna embalaža in dobro narejena reklama, a sami pri sebi se moramo zavedati, da je to, kar šteje, bogata vsebina in ne pisana embalaža ali kričeč oglas.

Že z iskanjem unikatnih izdelkov v množici istih in podobnih si izdelkov boste storili veliko.

Z njihovo uporabo boste naredili predvsem dobro zase in za svoje telo. Ob tem pa ne pozabite na svoje prijateljice mucke in druge živali. Posegajte zgolj po izdelkih, ki niso v nobeni fazi proizvodnje testirani na živalih. Ne verjemite in ne nasedajte podjetjem, ki zgolj trdijo, da svojih proizvodov ne testirajo na živalih. Lahko da podjetje sámo ne testira svojih proizvodov na živalih, vendar se reši krivde tako, da to naroči drugim podjetjem, ki potem testirajo zanj. In to je isto, kot da bi kupovali izdelke pri podjetju, ki testira na živalih. Tega pa ne želite, zato je prav, da tega na takšen način tudi ne podpirate.

Postavite si visoke standarde in stremite po njih. Sebi in svojemu telesu privoščite najboljše ter vedno pogledujte po sestavinah.

 

Tina Robar

 

Objavljeno v četrti številki revije Mucek